Üzleti tippek

Határ menti együttműködéseket szolgáló pályázatokat hirdettek

A négymilliárd forintos, a hazai forrásokat és az uniós támogatást egyaránt tartalmazó keretből 2,75 milliárd forint segíti a magyar-román, 1,25 milliárd forint a magyar-szerb együttműködést – jelentette be Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön. Szegvári Péter, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal elnöke elmondta, hogy ehhez az összeghez Románia európai uniós forrásból 5 millió euróval, saját költségvetési forrásából 1,6 millió euróval, Szerbia-Montenegró ugyancsak közösségi támogatásból 2 millió euróval járul hozzá.

A pályázatokat önkormányzatok, nonprofit szervezetek, kis- és középvállalkozások egyaránt beadhatják, mondta Szegvári Péter. Pályázni lehet a határ menti infrastruktúra javítására, környezetvédelem és árvízmegelőzés témakörében, az üzleti infrastruktúrára, a kis- és középvállalkozások együttműködésének segítésére, az intézmények és közösségek közötti kooperációra, kutatás- és technológiafejlesztésre.
Kolber István hangsúlyozta a határon túli együttműködés fontosságát.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a Phare, illetve a Phare-CBC programok keretében 1995 és 2003 között 140 millió eurót fordított a határon túli együttműködésre. A miniszter úgy vélekedett, hogy a határon túli együttműködés nemcsak fejlesztési, hanem politikai kérdés is.

Magyar kezdeményezésre az Európai Unió 2007-től támogatja a közösségen kívülre nyúló együttműködést a szomszédsági politikán keresztül, mondta Szegvári Péter. Hozzátette: a jelenleg folyó Interregprogramok jó feltételeket teremtenek a 2007 utáni együttműködésekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik