Üzleti tippek

APEH-végrehajtások januárban

Januárban nem egészen kétszázezer adózó közel négyszázmilliárd forintnak megfelelő összeggel tartozott az adóhivatalnak. Az APEH a múlt hónapban ezzel szemben csupán mintegy 3,5 milliárd forintnyi tartozás törlését kezdeményezte.

Ez év januárjában az APEH területi igazgatóságai közel 18 ezer végrehajtási eljárást indítottak, 35,8 milliárd forint tartozás behajtására. A múlt hónap végén 191,4 ezer adózó ellen volt folyamatban végrehajtás. Az érintett tartozás összege meghaladta a 382,8 milliárd forintot, amelyből valamivel több mint 35 milliárd forint hátralékra fizetési könnyítés, bírósági felfüggesztés, illetve egyéb ok miatt az eljárás szünetel.

Végrehajtási eljárás keretében az elmúlt hónapban 17,8 milliárd forint folyt be. A beszedett összegből a fizetési könnyítési határozatokra és a végrehajtási cselekmények foganatosítását követően az adósok 11,2 milliárdot fizettek meg. Az utóbbi időben az érdeklődés középpontjába került azonnali inkasszókból több mint 6,3 milliárd forint folyt be. Ingóság értékesítéséből ugyanakkor csupán 10 millió forint, az ingatlanokra pedig mindössze 11 millió forint készpénz folyt be. Egyéb végrehajtás – például követelésfoglalás, üzletrész foglalás – keretében negyedmilliárd forintot szedett be az adóhatóság.

A területi igazgatóságok januárban közel 53,5 milliárd forint tartozásra bocsátottak ki inkasszót. A lefoglalt vagyon értéke megközelítette az 5,7 milliárd forintot, amiből az ingóságok több mint 3,5 milliárddal, az ingatlanok 1,3 milliárd feletti összeggel részesedtek. A fennmaradó 0,8 millárd forintot az egyéb ingóvégrehajtások jelentették, amiből a követelésfoglalás 330 millió forintot hozott a konyhára.
A behajtási terület a tárgyidőszakban behajthatatlanság címén közel 1,1 milliárd, méltányosságból a végrehajtás alatti és nem végrehajtás alatti ügyekben közel 0,3 milliárd, elévülés miatt pedig 2,2 milliárd forint tartozás törléséről intézkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik