Üzleti tippek

Többet, több vállalkozónak, hatékonyabban

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban ismertették a Mikrohitel Program feltételeinek megújítását és az MFB új, kedvező hitelkonstrukcióját, melyek a mikrovállalkozások fejlődését segítik. Így, a két pénzügyi lehetőséggel összesen 32 milliárd forint forráshoz juthatnak a legkisebb vállalkozások.

A GKM döntése értelmében a Mikrohitel Program keretében a felvehető mikrohitel felső összeghatára 5 millió forintra emelkedik, a futamidő 3 millió forintos hitelösszeg-határig maximum 3 év, 3-5 millió forintos hitelek esetében maximum 5 év lehet. A beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozás mértéke tevékenységtől függően akár az 50 százalékot is elérheti, a hitelkérelem alapján megítélt mikrohitel összegének 50 százaléka pedig a későbbi elszámolás kötelezettsége mellett előfinanszírozható. Az új feltételek hatályba lépésének időpontja a 2005 február 8.

Az MFB Rt. 20 Mrd Ft-os keretösszeget bocsát a konstrukció rendelkezésére, mely a programhoz csatlakozó Helyi Vállalkozói Központokon (HVK-k) keresztül válik elérhetővé a vállalkozók számára. Ennek összege legfeljebb 10 M Ft, futamideje maximum 7 év, türelmi ideje 2 év, kamata a jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű.

Bejelentették azt is, hogy, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által működtetett Budapest Kisvállalkozói Hitelprogram keretében a GKM a 2005. évre is kiterjeszti a támogatás lehetőségét.

Általános tapasztalat, hogy ezek a kisméretű vállalkozások nem képesek a banki követelményeknek eleget tenni, ezért speciális finanszírozási formákra van szükségük, melyek nemzetközileg leggyakrabban alkalmazott eleme a Mikrohitel.

Eddig Magyarországon az Országos Mikrohitel Program keretében juthattak a mikrovállalkozók finanszírozási forráshoz az alábbi feltételekkel:
3 M Ft összegű fejlesztési hitelhez, melynek 20 %-a felhasználható a fejlesztéshez kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozásra,
3 év futamidőre, jegybanki alapkamatnak megfelelő kamaton.


A megújult Mikrohitel Program előnyei

Az induló vállalkozások is kaphatnak mikrohitelt (nem kell eredményes egy éves működést igazolni, mint pl. a Széchenyi kártyánál).

Áthidalja azt az időszakot, amikor még nem felelnek meg a bankok elvárásainak.

A mikrohitel kamata változó, követi a mindenkori jegybanki alapkamatot, jelenleg 9 %. Ez mindig alacsonyabb a piaci kamatoknál.

A hitel tartalma kombinált, fejlesztésre és forgóeszközre is fordítható. A beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozás aránya maximum 50 % lehet.

A futamidő kedvező, a tapasztalatokkal nem rendelkező vállalkozás számára is megfelelő.

A megítélt hitel 50 %-a előfinanszírozásként azonnal felvehető a későbbi elszámolás kötelezettségével. A forráshiánnyal induló, családi vállalkozások számra szinte egyetlen lehetőség a vállalkozóvá válás útján.

A hitelezést lebonyolító Helyi Vállalkozásfejlesztési Alapítványok a hitelkérelmek intézésén túl, esetenként tanácsadással is segítik a kezdő vállalkozókat.

A hitel egymást követően, ismételten, három alkalommal is felvehető.

A megkívánt fedezet általában kisebb, mint a piaci fedezetigény.

Mikrohitel Plusz

A megváltozott feltételrendszerű Mikrohitel Program mellett az MFB Rt. az általa bevezetendő Mikrohitel Plusz Program keretében további lehetőséget nyújt a mikrovállalkozóknak, kisösszegű hitelek felvételére.
Az MFB Rt. 20 Mrd Ft-os keretösszeget bocsát a konstrukció rendelkezésére, mely a programhoz csatlakozó Helyi Vállalkozói Központokon (HVK-k) keresztül válik elérhetővé a vállalkozók számára.

Ennek megfelelően az MFB és a HVK-k között létrejött egy olyan elvi megállapodás, melynek alapján a mikrovállalkozások az alábbi feltételekkel juthatnak további beruházási hitelekhez:
összege legfeljebb 10 M Ft,
futamideje maximum 7 év,
türelmi ideje 2 év,
kamata a jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű.

Az Országos Mikrohitel Program átalakításával, valamint a Mikrohitel Plusz konstrukció várhatóan 2005. márciusi elindításával a mikrovállalkozóknak kínált finanszírozási források a jelenlegi akár ötszörösét is elérhetik, hiszen a Mikrohitel Programban ma még igénybe vehető 3 M Ft helyett a jövőben a megemelt összegű, 5 M Ft-os mikrohitel mellett felvehető a 10 M Ft-os Mikrohitel Plusz is.

A mikrohitel és a mikrohitel plusz konstrukció együttes igénybevételével a mikrovállalkozók olyan nagy összegű, 15 M Ft-os forráshoz juthatnak, mellyel egyaránt fedezhetik fejlesztési és ahhoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozási igényüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik