Üzleti tippek

Magyarországon sok a csődöt jelentő vállalkozás

Magyarországon igen magas a csődöt jelentő vállalkozások száma, főleg Nyugat-Európához képest. Ez még érthető, hiszen Kelet-Közép-Európában nincs olyan anyagi hátterük és olyan nagy múltjuk a vállalkozásoknak, amellyel sikerrel vehetnék fel a versenyt riválisaikkal.

Csakhogy a kis- és középvállalkozások sokkal érzékenyebbek a piaci hatásokra és a kormányzati intézkedésekre. Egy-egy megszorítási hullám az ő esetükben könnyebben elvezet a csődhöz, mint a tőkeerősebb vállalkozásoknál. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Dunai Péter szerint a kamarának sürgős feladata, hogy kiharcolja a vállalkozások számára kedvezőbb gazdaságpolitikai környezetet, a gazdaságélénkítő programok megvalósítását.

Tavaly ugyanis a tönkremenő vállalkozások, mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások nagyon megszenvedték a megszorító intézkedéseket. “Jó egy évvel ezelőtt, amikor költségvetési okokból megkezdődtek a megszorítások, már tömegesen jelezték a vállalkozók a kamaráknál, hogy nem jutnak hozzá olyan korábban általuk elvégzett munkák ellenértékéhez, amelynek a forrása állami költségvetés, de valóban ez az ÁFA-visszatérítés súlyosbíthatja a helyzetet, hiszen jelentős számú vállalkozásnál vagy ha úgy tetszik a vállalkozások többségénél napi likviditási gondok vannak” – nyilatkozta Dunai Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik