Üzleti tippek

A Fidesz is elkészítette adóreform-tervezetét

Új, munkabarát adópolitikára van szükség, amivel már az idén 40 ezer új munkahelyet lehetne teremteni – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden Budapesten. A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a tb-járulék 29-ről 24 százalékra csökkenjen, valamint a kormány törölje el az egészségügyi hozzájárulást. A százmilliós éves árbevétel alatti cégeknél a társasági adó 16-ról 8 százalékra csökkenjen, és legyen önkéntes a négyszázalékos, jelenleg kötelező vállalkozói járulék befizetése – mondta a volt pénzügyminiszter a párt frakcióülésén.

Hozzátette: javasolják azt is, hogy a vállalkozók 50 milliós éves árbevételig választhassák az egyszerűsített vállalkozói adózást, csökkenjen 60 százalékkal a cégalapítás költsége, a vállalkozói engedélyek és az üzlethelyiségek működési engedélyének kiváltása pedig a felére mérséklődjön.

A Fidesz javasolja, hogy az iparűzési adó 100 százalékát lehessen leírni a társasági adóalapból, valamint a forrásadó 25 százalékról 18-ra csökkenjen – mondta.

Varga Mihály kijelentette: az új, munkabarát adópolitikát akár már július 1-jén be lehetne vezetni. Ennek hatására ugyan 300 milliárd forinttal csökkenne a költségvetés ez évi bevétele, de jövőre már az új munkahelyek létrejöttével megtérülne az adócsökkentés.

A családok és a nyugdíjasok biztonsága érdekében – mondta Varga Mihály – radikálisan csökkenteni kell az áruk és szolgáltatások adóját, az áfát. A 25 százalékos kulcs 19-re, a 15-ös pedig 10 százalékra csökkenne a párt javaslata szerint. Ezen belül a földgáz és a villany áfája 10 százalék lenne a jelenlegi 15, illetve 25 százalék helyett.

Szintén javasolja a Fidesz, hogy állítsák vissza a 240 ezer forintos lakáscélú adókedvezményt. Varga Mihály megjegyezte, hogy míg a kormány csak beszél az adócsökkentésről, addig a Fidesz cselekszik, és benyújtja javaslatát a parlamentnek. Emlékeztetett arra is, hogy a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány a Fidesz számításai szerint eddig 33 alkalommal emelt adót, és hat új adófajtát vezetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik