Üzleti tippek

Keddig adhatják le szja-bevallásukat az egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek a tavalyi jövedelmükről február 15-ig kell személyi jövedelemadó-bevallást készíteniük. Ehhez a 0453-as nyomtatványt kell kitölteniük és benyújtaniuk a lakcím szerinti adóhivatali igazgatósághoz.

Az szja-bevallást csak annak az egyéni vállalkozónak kell elkészítenie, aki 2004-ben nem tartozott az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá.

Azoknak, akiknek február 15-ig kell elkészíteniük szja-bevallásukat, az APEH január 17-től kezdődően postázza az úgynevezett bevallási csomagokat. Ugyancsak január 17-től található meg az APEH honlapján a bevallás elkészítéséhez szükséges szoftver. Azok, akik már tavaly is ennek a programnak a segítségével készítették el adóbevallásukat, egy úgynevezett csökkentett tartalmú egységcsomagot kaptak.

Ha a február 15-i határidejű adózásra kötelezett magánszemély adókedvezményt szeretne igénybe venni, de az ahhoz szükséges igazolást nem kapta meg – habár azt január 31-ig kellene elküldeni számára -, akkor a bevallásban ezt a kedvezményt nem szerepeltetheti. Ebben az esetben később a 0535-ös nyomtatvány kitöltésével, úgynevezett önellenőrzéssel tudja érvényesíteni az őt megillető adókedvezményt.

Akinek a bevallással egyidejűleg adót kell fizetnie, az megteheti ezt a bevallási csomagban található csekken vagy átutalással. Ez utóbbi esetben a Magyar Államkincstárnál megnyitott 10032000-06056353 számú számlára kell utalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik