Üzleti tippek

Visszaperelhető az iparűzési adó?

Erősen kérdéses a magyarországi iparűzési adó EU-konformitása – véli elemzésében az Ernst & Young tanácsadó cég.

A Világgazdaságban olvasható cikk szerint, a tanácsadó cég úgy látja, ez az adónem inkább forgalmi adónak tekinthető, márpedig az EU-s áfairányelv kimondja, hogy néhány nevesített adófajtán kívül más forgalmi adó nem vethető ki a tagállamokban.

Egy hasonló olasz adó EU-konformitását már vizsgálja az Európai Bíróság, és ha azt az uniós szabályokkal ellentétesnek találja, akkor ez az álláspont nagy valószínűséggel a magyar iparűzési adóra is vonatkozik majd.

Ebben az esetben mindazon adófizetők, akik a leendő magyar bírósági, illetve az annak kapcsán esetlegesen induló európai bírósági eljárás ítélete előtt beadják visszaigénylési kérelmüket, valószínűleg megkapják a 2004. május 1-je utáni időszakra jutó befizetéseiket.Ugyanis ha, a bíróság kimondja: nem legális az iparűzési adó tavaly május 1-jétől, akkor az visszajár az adózónak.

Pénzügyminisztérium álláspntja szerint az iparűzési adó nem azért problémás, mert nem felel meg az uniós szabályoknak, hanem mert rontja a vállalkozások versenyképességét. Ezért a kormányzat annak fokozatos átalakítását tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik