Üzleti tippek

Bérbefagyasztás és munkaidő-emelés a német szolgáltatói szektorban

Bérbefagyasztásban és a munkaidő emelésében állapodtak meg szerdán Potsdamban a német szolgáltatói szektor dolgozóit összefogó Ver.di szakszervezet és a munkaadói oldal képviselői.

A hét elején kezdődött potsdami bértarifa-tárgyalásokat az átfogó reformok jegyében tartották, az amúgy harcias Ver.di nem terjesztett elő bérköveteléseket. A szerdán este ismertetett megállapodás értelmében a szolgáltatási szférában foglalkoztatottak 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben évi egyszeri 300 eurós többletkifizetésben részesülnek. A Ver.di 2003-ban még 4,4 százalékos béremelést harcolt ki több mint két év futamidőre. 2005-re nézve a 300 eurós kifizetés egy százalékos emelésnek felel meg.

A felek megállapodtak abban, hogy lehetséges a 40 órás munkahét. Ez Németország keleti felében most is ennyi, az ország nyugati részében 38,5 óra. A reform egyik eleme a munkaidő rugalmasabb meghatározásának elve.

Az évi egyszeri kifizetéseken kívül elvi megállapodás született a keleti és a nyugati jövedelemszint további közelítéséről. A volt NDK területén a jövedelemszint a nyugatinak a 92,5 százalékáét teszi ki.

A potsdami tárgyalásokon csak a szövetségi állam és az önkormányzatok képviselői voltak jelen, a tartományok küldöttei nem. A tartományok bérbefagyasztáson kívül 42 órás munkahetet akarnak. A 35 hónapra kötött megállapodás ilyen formán a szövetségi és az önkormányzati szinten foglalkoztatott 2,3 millió embert érinti, a tartományi szinten foglalkoztatott 900 ezret nem.

Az átfogó reform egy másik eleme a teljesítményközpontú bérezés elveinek fokozottabb érvényesítés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik