Üzleti tippek

1,56 milliárd forint a tartós munkanélküliek közmunkaprogramjára

Az idén 1,56 milliárd forint jut a költségvetésből a hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek közmunkaprogramjára, ami hét hónapon keresztül 3 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé – jelentette ki Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke szerdán sajtótájékoztatón Egerben.

A pénz döntő hányadát, 1,46 milliárd forintot a többcélú kistérségi társulások használhatják fel és csupán 100 milliót vehetnek igénybe a települések magukban, ezzel is ösztönözni kívánják az összefogást – közölte Sándor László. A pályázatok beadási határideje február 21., az anyagok elbírálását március 20-ig elvégzik, így április 1-jén indulhat a foglalkoztatás – tette hozzá.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy idáig 50 ezer forintnál nagyobb értékű eszközt nem vásárolhattak az önkormányzatok a programok végrehajtásához, illetve a munkaügyi miniszter döntése alapján csak a program költségének 25 százaléka volt előre biztosítható.

Ezzel szemben 2005-től, már a megítélt támogatás értékének 10 százalékáig vásárolhatnak 50 ezer forintnál nagyobb értékű berendezést a pályázók. Ugyanakkor a dologi költségek mellett – ami a teljes program költségének 20 százaléka – már két havi munkabér is megelőlegezhető – ismertette a jogszabályi változásokat Sándor László.

Arról is beszámolt, hogy 2005-ben összességében, mintegy 5,7 milliárd forint használható fel közmunkára; ebben egyebek között szerepel a Vásárhelyi terv folytatása, a parlagfűirtás, az erdőtelepítések és számos tárcaközi program.

Az elmúlt évben egyébként 1,5 milliárd forint jutott a hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek foglalkoztatására önkormányzati pályázatok alapján, illetve közmunka programokra összességében 3 milliárd forint – közölte a Közmunka Tanács elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik