Üzleti tippek

Humánerőforrás-Fejlesztési Operatív Program

Humánerőforrás-Fejlesztési Operatív Program a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) egyik legfontosabb európai uniós támogatással megvalósuló programja a munkanélküliség csökkentésére és a foglalkoztatás bővítésére – mondta az Simonyi Ágnes, az FMM helyettes államtitkára kedden Debrecenben.

Fél év elteltével – 2004. december 31-ig – 18 pályázatra több mint 1.500 projekt érkezett, amelynek kétharmadát értékelte, s több mint a felét támogatja az irányító hatóság” – tette hozzá a szakember a Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ évnyitó szakmai rendezvényén.
Elmondta azt is, hogy január végéig mintegy 7 milliárd forint támogatást fizetnek ki.

Szénási Katalin, az FMM irányító hatóságának programfelelőse arról tájékoztatott, hogy a munkanélküliség megelőzésére és kezelésére vonatkozó Humánerőforrás-Fejlesztési Operatív Program (1.1) keretében 29,8 milliárd forintot kap az ország húsz munkaügyi központja, s három év alatt 25.000 munkanélkülit kell bevonni a programba.

“Közülük országosan 20 ezer személynek sikeresen kell befejeznie a programot, s 50 százalékuknak a képzés befejezését követően 180 nappal még munkában kell állniuk” – tette hozzá. Rezsőfi István, a Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a térségükben szeptember 1-jétől 300 személyt vontak be fejlesztési programba, s közülük 62-en már munkába is álltak.

“Az elkövetkező két esztendőben 1.850 személy képzéséről kell gondoskodniuk ebben a formában” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy elsősorban a térség gazdasági szervezeteinek igényei alapján indítják a képzéseket, így az első 62 korábbi munkanélküli a Bakony Művek hajdúnánási gyárában kezdheti meg a munkát.

Végezetül arról tájékoztatott, hogy a Humánerőforrás-Fejlesztési Operatív Programba elsősorban a 16 és 30 év közötti fiatal munkanélkülieket, a 30 év feletti tartósan regisztrált munkanélkülieket és az utóbbival veszélyeztetett munkanélkülieket vonják be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik