Üzleti tippek

Magyar-iráni gazdasági együttműködés

Kormányközi gazdasági együttműködési megállapodást írt alá Major István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági helyettes államtitkára és Mohammad Khazaee iráni gazdasági és pénzügyminiszter-helyettes hétfőn Budapesten.

Major István sajtótájékoztatón elmondta: a cél, hogy újjáélesszék a két ország közötti, 20 évvel korábban virágzó gazdasági kapcsolatokat. A két ország közötti árucsereforgalom a 80-as évek közepén elérte a 350 millió dollárt, míg a 90-es évek végére a volumen mindössze a 20 millió dollárra mérséklődött. A kapcsolatok bővülését fogja segíteni, hogy újjáalakul a magyar-iráni gazdasági vegyesbizottság is.Major István hozzátette: még így is Irán, a magyar export harmadik legnagyobb felvevőpiaca az Öböl-térségben, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia után, ezért kiemelt fontosságú az árucsereforgalom további bővítése.

Az eseményen Spányik Péter, az ITDH vezérigazgató-helyettese és A.N. Khamoushi, az iráni Kereskedelmi Kamarák Szövetségének elnöke szándéknyilatkozatot írt alá amely kölcsönös információs pontok felállítását és üzleti utak szervezését irányozza elő. A helyettes államtitkár közölte: 2004. első tíz hónapjában a magyar export 14,5 millió dollár, az import 5,6 millió dollár volt, amelyek az előző év azonos időszakához képest 16 illetve 18 százalékkal emelkedtek.

A legfontosabb magyar exporttermék a járműalkatrész, amelynek jelentős részét a Rába szállításai teszik ki. Emellett a gyógyszerek, a fényforrások, a gépek, a gumi- és műanyagipari termékek alkotják a magyar kivitelt, míg Iránból Magyarország elsősorban friss és szárított gyümölcsöket, bőr- és textilipari termékeket, valamint szőnyegeket importál.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a magyar kivitelt tekintve iráni viszonylatban a magyar vállalatok teljesítménye szinte megegyezik a kisebb európai országbeli cégekével. A magyar export bővítése érdekében továbbra is fontos cél, hogy a magyar vállalatok bekapcsolódhassanak a nagyobb volumenű iráni projektekbe és állami beszerzésekbe. Komoly iráni érdeklődés mutatkozik a magyar mezőgazdasági technikák átvételére, mivel Irán óriási földterületekkel rendelkezik, amelyeket be lehetne vonni a művelésbe.

Major István szerint, a magyar gazdaságdiplomácia egyebek mellett az energetika, a járműipar, az egészségügy területén és komplett vegyipari létesítmények – rézfeldolgozó, folyékony műtrágyagyártó, illetve tengervíz sótalanító – szállítása területén lát üzleti lehetőséget.

Az iráni gazdaságdiplomácia budapesti látogatása, a magyar gazdasági üzletember delegáció, tavaly júniusi teheráni látogatásának folytatása.
Mohammad Khazaee iráni gazdasági és pénzügyminiszter-helyettes elmondta: az elmúlt egy évben – az olaj- és gázipari befektetések felett – 7 milliárd dollár külföldi működőtőke áramlott Iránba, ami csaknem négyszerese, mint amennyi az 1992-2002 közötti időszakban volt. Kifejtette: ennek oka a sikeres gazdasági reform, az IMF és a Világbank által kiválónak minősített hitelképesség, és az, hogy a világ felismerte Irán gazdaságának stabilitását.

Hétfő délután mintegy 25-25 iráni és magyar cég üzletember találkozón vesz részt, amelyen lehetőség lesz kétoldalú együttműködések, üzletek létrehozására illetve vegyesvállalatok alapítására. A magyar cégek között található többek között a Ganz Transelektro, a Keviép, a Globus, a Hajdúsági Iparművek, a Rába Motor, és a Tesco.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik