Üzleti tippek

Több mint nyolc százalékkal nőtt az ipari termelés 2004-ben

A statisztikai hivatal előzetes adatai szerint tavaly 8,3 százalékkal nőtt az ipari termelés 2003-hoz képest. Ez megfelel az elemzők várakozásainak, akik az idei évre további 6-8 százalékos emelkedést jósolnak.

Az ipari termelés az előzetes adatok szerint tavaly 8,3 százalékkal nőtt 2003-hoz képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavalyelőtt ugyanez az adat 6,4 százalék volt 2002-höz képest.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója elmondta: az adatok azt mutatják, hogy 2003 második félévéhez képest tavaly lassult a termelés növekedése. Hozzátette, hogy 2003 második félévében jó volt a konjunktúra, ami 2004 második felére már nem mondható el.

Előrejelzésük szerint az idén éves átlagban 6 százalék körül nő az ipari termelés. A 2004. évi adatok megerősítik a kutatóintézetnek azt a feltételezését is, hogy 2005 első félévében 5 százalék fölött stabilizálódik a termelés növekedési üteme – tette hozzá.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója kifejtette: a 8,3 százalékos éves adat megfelel várakozásaiknak, társaságuk csupán 0,2 százalékponttal jelezett előre nagyobb értéket.

Hozzátette: az adatok alapján 2004 decembere az ipari termelés szempontjából a legrosszabb hónap volt az elmúlt évben, hiszen kiigazítatlan adatok alapján is csak 3,5 százalékos volt a növekedés ekkor. Ezzel szemben tavaly novemberben 10 százalékkal, szeptember-októberben pedig 5-6 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest, s az első félév átlaga is 10 százalék volt.

Karsai Gábor szerint ugyanakkor biztató, hogy egy tavaly decemberi felmérésük szerint már javulnak a magyarországi várakozások az ipari termelés idei növekedését illetően, s enyhén pozitív elmozdulás tapasztalható e téren az unióban is.

A GKI előrejelzése szerint 2005-ben az ipari termelés 8 százalék körül nő. Hozzátette: a tavalyi első tizenegy havi adatok azt mutatják, hogy a 2004. évi termelésbővülés az exportnövekedésnek köszönhető, mivel az ipar belföldi értékesítése csökkent ebben az időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik