Üzleti tippek

Nem alkusznak a hegyközségek a Tokaji név használatáról

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa egyaránt elhatárolja magát attól a napokban nyilvánosságra került felvetéstől, miszerint Olaszország, amennyiben felmentést kapna a Tocai névhasználat tilalma alól, cserébe segítene az ausztrál Tokay-ik piacról való kitiltásában.

A HNT csütörtöki közleményében aláhúzza: nincs olyan új momentum, amely alapján Magyarországnak el kellene állnia a nemzetközi megállapodásban rögzített jogaitól és bárkit is kedvezményben kellene ezen a területen részesítenie.

A közlemény utal arra: Olaszország évek óta próbál kibújni az ügyben korábban már kihirdetett és elfogadott jogi szabályozás, és az ország által önként vállalt kötelezettség alól. A HNT szerint bármiféle kedvezmény megadása e területen precedens értékű lenne a francia, a szlovák, vagy az ausztrál ellenérdekű felek számára. A közlemény megjegyzi: a felvetés jelentős szakmai visszhangot keltett, nem annyira az olasz borászok “ajánlata” miatt, hanem azért, mert egy neves magyar borász – akit a közleményben nem neveztek meg – ezt az álláspontot ismertette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik