Üzleti tippek

Háromszor eredményesebbek a PEA-pályázatok

A Phare-program keretében indított első Pályázat Előkészítő Alap (PEA-I) beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 2004. december 31-ig 290, a PEA keretében kidolgozott pályázatot nyújtottak be valamely tenderre, összesen 50,35 milliárd forint értékben – mondta Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) elnökhelyettese kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

A hivatal adatai szerint az eddig kiértékelt 180 PEA-pályázatból 109 nyert, amelyeknek 10,72 milliárd forint támogatást ítéltek meg. További kilenc központi projektet dolgoztak ki 2004-ben a PEA segítségével, amelynek összértéke 64,7 milliárd forint. A PEA-I programot a 2002. évi Phare-program, valamint a magyar költségvetés finanszírozza 27 millió euró értékben. A program célja olyan projektek kidolgozása, amelyek beadhatók az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), illetve az Európai Szociális Alapból (SZA) finanszírozott pályázatokra.
Heil Péter elmondta, hogy 2005-ben a PEA-I program keretében 171 pályázatot, illetve 5 központi programot dolgoznak ki a szakértők. A PEA-I keretében dolgozó mintegy 800 szakértő 90 százaléka magyar szakember, így az itt szerzett tudás is a program eredményeként értékelhető.

A PEA-keretében kidolgozott pályázatok ugyanúgy versenyeznek az elbíráláskor, mint a többiek, számarányukat tekintve viszont eredményesebbek.

Az ígéretes eredmények alapján a PEA-t biztosan meghirdetik a következő uniós költségvetési ciklusban is, a Phare-támogatás megszűnésével a nemzeti költségvetésből finanszírozzák majd az előkészítő alapot. A Nemzeti fejlesztési terv gazdája a regionális fejlesztésekért felelős hivatal lesz, így a PEA-t is ők működtetik majd.
Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke szólt arról, hogy

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik