Üzleti tippek

Munkáltatói adatszolgáltatási kötelezettság – mai határidő

Hétfő az utolsó nap, hogy a munkáltatók teljesítsék adatszolgáltatási kötelezettségüket az adóhivatal felé. Az adatokat kizárólag mágneslemezen vagy CD-n lehet benyújtani.

Nem sikerült elérniük az adószakértőknek, hogy papír alapú nyomtatványon is elszámolhassanak a vállalkozások az alkalmazotti kifizetéseikről, s azt sem, hogy egy hónappal meghosszabbítsa a parlament a január 31-i határidőt. Így legkésőbb hétfőn minden munkáltatónak flopin vagy CD-n be kell nyújtania elszámolását az adóhivatalnak. Így minden vállalkozásnak, amely tavaly akár egy napig is foglalkoztatott valakit, számítógéppel, az adóhivatal által kidolgozott program segítségével kell kitöltenie az adatlapot.

Az adóhivatal új programot telepített internetes honlapjára, amelynek segítségével egy mozdulattal mágneslemezre lehet rögzíteni a nyomtatványokat. Korábban problémát okozott, hogy csak hosszas procedúra után lehetett elmenteni a kitöltött adatlapokat. Az APEH megerősítette elektronikus bevallási rendszerét is – amelyen keresztül a tízezer legnagyobb adózó számol el -, annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a január 20-i rendszerleállás, amikor másfél napig csak többórás próbálkozás után, véletlenszerűen tudták elküldeni bevallásaikat a vállalkozások. Az adószakértők tumultusra számítanak hétfőn az adóhivatalokban. A tapasztalatok szerint ugyanis sok vállalkozóban csak a napokban tudatosult, hogy nem lehet papíron benyújtani az elszámolást – nyilatkozta lapunknak Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. A fennakadást ügyfélszolgálatain meghosszabbított nyitvatartással igyekszik elkerülni az APEH.

Zara László továbbra is elhibázott lépésnek tartja, hogy a legkisebb vállalkozókat is számítógépes bevallásra kényszerítik. Ráadásul alkalmazottanként kétszázezer forintra is lehet büntetni azt a vállalkozást, amely hibásan tölti ki elszámolását. Az adószakértő szerint méltánytalan, hogy nincs türelmi idő, az eddig sokak előtt ismeretlen bevallási formára történő átállásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik