Üzleti tippek

Fokozatos kamatcsökkenést remélnek a KKV-k

A következő fél évre a nemzetgazdaság javuló kilátásaival számol a kis- és középvállalatok majdnem fele (45%), stabilitással 29 százalékuk – derül ki az Ecostat januári elemzéséből. A jövedelmezőség és a likviditás az elégtelen kereslet és a magas adóelvonások miatt érdemben nem fog javulni

A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 49,8 százalék az Ecostat mérése szerint, s ez a januári adat megegyezik a decemberi bizalmi mutató értékével. A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája egy évvel korábban meredeken emelkedő irányra váltott, július után a trendvonal emelkedése véget ért. A konjunktúra-indexek fél éves átlagmutatója 49,6 százalék, a pozitív és negatív várakozások kiegyensúlyozott, fele-fele arányát jelzi.

A magyarországi kis- és középvállalatok első félévi fejlődési esélyei nem romlanak. Versenyképességük javulásában fontos szerepet játszik az MNB fokozatos kamatcsökkentése és a dezinflációs tendencia. A szektor felzárkózását segítő külső és belső fejlesztési források bővülése a következő évek teljesítménynövelését és piacszerzését alapozza meg.

A hazai kis- és középvállalatok 2005 első félévében a nemzetgazdaság fejlődésének feltételrendszerét valamivel optimistábban értékelik, mint saját lehetőségeik változását. A világgazdaság lassuló növekedése az egyes térségeket eltérő mértékben fogja érinteni, szakértői előrejelzések 2005-re az eurozóna gazdaságának kismértékű élénkülését feltételezik. A következő fél évre a nemzetgazdaság javuló kilátásaival számol a kis- és középvállalatok majdnem fele (45%), stabilitással 29 százalékuk. Saját vállalkozásuk féléves kilátásait mérsékeltebb derűlátással értékelik a cégek. Helyzetük javulását és stabilitását váró kör, a cégek 36-37 százaléka várja, a pesszimista válaszok aránya éves visszatekintésben viszonylag magas, 27 százalék.

A tevékenységük bővítését tervező vállalkozások aránya 43 százalék, közel áll az egy évvel ezelőtti értékekhez. A fejlődést jelző vállalatok háromnegyede 5% alatti, a vállalkozások egytizede e feletti teljesítménytöbblet elérését reméli. A következő egy évben a KKV szektor egyharmada számol működési területén a helyzetét megingató verseny kialakulásával. Fél éven belül új versenytárs megjelenését a cégek fokozatosan növekvő aránya, legutóbb 43 százaléka valószínűsítette. A pesszimista tendencia erősödésében az uniós csatlakozással felgyorsult régiós tőkebeáramlás játszik szerepet. A beszállítói lehetőségek megítélése több hónapja kiegyensúlyozott. Januárban a hazai vállalatok mintegy harmada tekinti reális lehetőségnek a multinacionális vállalatokkal való együttműködést.

Az első félévében a kis- és középvállalati szektor belső és külső működési feltételrendszere alapvetően nem fog megváltozni. A külpiaci kereslet számottevő bővülése a meghatározó európai felvevő piacokon jelenleg nem reális várakozás. A szomszédos, velünk egyidőben csatlakozott országok felé történő terjeszkedés a KKV szektor széles körénél versenyképességi problémák miatt ütközik nehézségekbe. A belföldi kereslet kielégítése területén feltételezhető, hogy a bővülő lakossági vásárlóerő az alacsonyabb árfekvésű, jó minőségű és tetszetős kivitelezésű import fogyasztási cikkek behozatalát fogja preferálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik