Üzleti tippek

Autókereskedők kontra állam

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) hétfő reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon beadta keresetét a magyar állam ellen. Azért fordultak bírósághoz, mert szerintük a regisztrációs adó befolyásolja az új- és a használtautó-kereskedők közötti versenyt, az utóbbiakat hátrányos helyzetbe hozva. A perrel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mekkora többletadót fizetnek a használtautó-vásárlók Magyarországon. “Ha a bíróság nekünk ad igazat, akkor vissza lehet perelni az államtól a korábban indokolatlanul beszedett regisztrációs adókat” – hangsúlyozta az egyesület titkára.

Bakó Zoltán elmondta: beadványuk arra alapul, hogy a magyar regisztrációsadó-törvény megalkotásakor nem vették figyelembe az unió precedens értékű ítéletét, amely szerint az adó mértékének tükröznie kell az autó értékcsökkenését is, így nálunk a terhelés nem tesz különbséget az új és a használt autók között. A készülő egységes uniós regisztrációsadó-törvény három alappilléren nyugszik – fűzte hozzá a szakember. Az egyik, hogy ha egy autó után egy országban már megfizették az adót, akkor azt még egyszer egy másik államban nem kell. A másik, hogy az uniós regisztrációs adó környezetvédelmi alapon fog működni, és figyelembe veszi az autó motorjának szennyező anyag kibocsátását (ez a szempont Magyarországon is él), míg a formálódó direktíva harmadik eleme éppen az MGOE által a magyar törvényből hiányolt értékcsökkenést veszi majd figyelembe.

Az MGOE kezdeményezését támogatja a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is, mivel a Németországból Magyarországra irányuló használtautó-export tavaly a 2003-as szint negyedére esett vissza, és egyértelműen megállapították, hogy ennek oka a regisztrációs adó múlt év eleji bevezetése volt – hangsúlyozta Bakó. Beszámolt arról is, hogy az adó 2004. február 1-jei bevezetésének hatására megállt a magyar autóállomány fiatalodása, hiszen a 2003-as 73 ezerrel szemben tavaly mindössze 18 ezer használt autót hoztak be Magyarországra.
A per mellett az egyesület levélben kéri a pénzügyminisztert és a miniszterelnököt, hogy a parlament tavasszal ismét tűzze napirendjére azt az autó avulását figyelembe vevő módosító javaslatot, amelyről tavaly négypárti egyetértés volt, de végül – az egyesület meglátása szerint talán lobbiérdek miatt – nem fogadta el az országgyűlés.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik