Üzleti tippek

Másfél milliárd a közmunkapályázatokra

A munkaügy tárca több mint másfél milliárd forintért közmunkapályázatot hirdetett. Ebből a keretösszegből mintegy 2500 ember juthat átmeneti munkához. A programok hét hónapos foglalkoztatásra adnak lehetőséget, a pályázatok beadási határideje 2005. február 21.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) több mint 1,5 milliárd forint elnyerésére országos közmunka pályázatot hirdetett. A hátrányos helyzetű, tartós munkanélküli, elsősorban romák foglalkoztatását, megélhetését, életkörülményeik javítását szolgáló programokra önkormányzatok, társulásaik és az általuk megalakított közhasznú társaságok jelentkezhetnek.

Csizmár Gábor szakminiszter elmondta: a rendelkezésre álló keretösszegből mintegy 2500-an juthatnak átmenetileg munkához. A projektek 7 hónapos foglalkoztatásra adnak lehetőséget, ezért az ebben részt vettek jogosulttá válnak a munkanélküli járadékra abban az esetben, ha a közmunkát követően sem tudnak elhelyezkedni.

Szakértelmet nem igénylő veszélyelhárítási feladatok
Az így alkalmazott közmunkások bekapcsolódhatnak az önkormányzati bérlakások építésébe, részt vehetnek ipari parkok kialakításában, az állami és önkormányzati közintézmények felújításába, valamint karbantartásában.

Az idén először nyílik arra lehetőség, hogy közmunka keretében – szakértelmet nem igénylő – pincerendszerek, természetes partfalak és földcsuszamlások veszélyelhárításának elő- és utómunkálatait elvégezzék. A program keretében a tartósan – legalább 6 hónapja – munka nélkül maradtak, munkaképes korú, rendszeres szociális segélyezettek foglalkoztathatóak. 

Az elbírálásnál előnyt élveznek majd a kollektív pályázatok, ezen belül is azok a többcélú kistérségi társulások, amelyeknek sikerült valamennyi tagtelepülést bevonniuk a programba, valamint azoknak a jelentkezőknek a pályamunkái, akik a program végeztével a közmunkások egy részének tovább-foglalkoztatását támogatás nélkül is vállalják. Az értékeléseknél figyelembe veszik a pályázó települések, kistérségek adottságait, így a foglalkoztatási helyzet, a fejlettség és az infrastruktúra állapotát.

A tervek szerint az elkülönített 1,5 milliárdból hozzávetőleg 100 millió forintra pályázhatnak az egyedülálló települések. A dolgozók keresetének el kell érnie az 57 ezer forintos minimálbért. Ha azonban képzettséget, szakmát megkívánó munkakörben dolgoznak, akkor arányosan magasabbak lesznek a bértételek is. A pályázáshoz szükséges tudnivalók az FMM honlapjáról letölthetőek. A pályázatok beadási határideje 2005. február 21, a munkák április elején elkezdődhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik