Üzleti tippek

Uniós segítséget kér Magyarország a gabonaraktározáshoz

Uniós segítséget kér Magyarország a gabonaraktározási gondok megoldásához – jelentette be az agrártárca államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Egerben.Nyárig, mintegy 2 millió tonnányi kukorica és búza elhelyezése szükséges – közölte Pásztohy András.

Mint elmondta: a belföldön felajánlott 3.4 millió tonnányi raktározási kapacitás megegyezik a raktározási igénnyel, vagyis teljes egészében el tudják helyezni a termést. Ugyanakkor nyáron újabb kétmillió tonnányi búza és árpa elraktározása válik szükségessé, amit már nem lesz képes befogadni a meglévő kapacitás.

Ebben a helyzetben – folytatta – azt kérte a magyar kormány az EU-tól, hogy tegye lehetővé németországi és belgiumi raktárak használatát; a szabad kapacitásra pályázatot írt ki a tárca. Egyben szorgalmazzák, hogy az Unió a szállításhoz folyósítson fuvartámogatást.
Ugyancsak javasolták exporttámogatás folyósítását harmadik országban történő értékesítéshez – tette hozzá.

Ugyanakkor a valódi megoldásnak azt tartanák, ha az Unió segítséget nyújtana ahhoz, hogy a belső felvevő piacon, vagyis a jelentős sertéstenyésztő kapacitással rendelkező Spanyolországban, Portugáliában és Dél-olaszországban használják fel a magyar gabonát a Dél-amerikából érkező kukorica helyett, amihez ugyancsak fuvartámogatást igényel az agrártárca – mondta Pásztohy András.Hozzáfűzte, hogy mindennek megvalósításához a német agrártárca államtitkárának támogatását kérte szerdai berlini látogatása során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik