Üzleti tippek

Foglalkoztatási együttműködések országszerte

Ajánlást készít a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a társtárcáknak ahhoz, hogy saját munkájuk során vegyék figyelembe a foglalkoztatáspolitikai elvárásokat – közölte Csizmár Gábor miniszter a csütörtöki budapesti szakmai konferencián.

A rendezvényen a helyi foglalkoztatási partnerségek cserélték ki tapasztalataikat. Ezek a partnerségek a helyi önkormányzatok, munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, cégek, munkaügyi és területfejlesztési, valamint oktatási, képzési intézmények, civil szervezetek összefogásával jönnek létre a térség foglalkoztatásának javítása érdekében. A közelmúltban csaknem húsz ilyen foglalkoztatási együttműködést hoztak létre a partnerek.

A sajátságos helyi viszonyokra tervet dolgoznak ki, ebben meghatározzák feladataikat, a személyes, napi kapcsolatok alapján jobb eredmények érhetők el.

A miniszter elmondta: az Európában már bevált, ott foglalkoztatási paktumoknak nevezett együttműködések magyarországi létesítését a regionális operatív program egymilliárd forinttal segíti, s a foglalkoztatási törvény soron következő módosítása révén megoldják, hogy az aktív eszközökből támogatást kaphassanak ezek az intézmények.

Szólt arról, hogy szerinte elsősorban a kistérségekben kellene létrehozni ezeket az intézményeket, itt jóval eredményesebben működhetnének, mint megyei vagy regionális szinten.

A miniszter szerint az egyes térségekben el kellene készíteni az infrastrukturális és humán erőforrás adottságok listáját. A befektetők ugyanis elsőként ezeket az információkat kérik egy adott térségről érdeklődve.

Anette Scopetta, az osztrák területi foglalkoztatási paktumok koordinációs irodájának képviselője hozzászólásában egyebek között elmondta: országukban tartományonként szervezték meg a paktumokat. A jobb szervezés, a tapasztalatok hasznosítása érdekében országos irodát is létrehoztak. Az idén tavasszal Bécsben rendezik meg a foglalkoztatási partnerségek világtalálkozóját – közölte az osztrák szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik