Üzleti tippek

Európai üzemi tanácsok

Mintegy 650 olyan nagyvállalatot, illetve vállalatcsoportot tartanak számon az Európai Unióban, amelyek európai üzemi tanács létrehozásáról írtak alá megállapodást a munkavállalói képviseletekkel – derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható európai foglalkoztatási és szociális hírlevélben.

Ezek a szerződések 11 millió európai munkavállalóra vonatkoznak, illetve 10 ezer munkavállalói képviselőre. Az Európai Unió bővítése tovább gyarapítja majd az irányelv hatálya alá eső vállalatok számát. Az új tagállamokban leányvállalatokat működtető cégek európai üzemi tanácsainak is bővíteniük kell struktúrájukat, tevékenységüket. Feladatot ad mindez az új tagállamokban a munkavállalói képviseleteknek, fel kell készülniük az európai üzemi tanácsokban való részvételre.

Az európai üzemi tanács egy adott vállalat különböző tagállamokban foglalkoztatott dolgozóinak képviseleti fóruma. Lehetőséget ad arra, hogy a munkavállalói, illetve vezetőségi képviselők európai szinten találkozzanak, egyeztessenek. A dolgozók így tájékozódhatnak a vállalatukat érintő legfontosabb tervekről, intézkedésekről, képviselőik segítségével kifejthetik erről véleményüket.

Az európai üzemi tanácsokról szóló irányelvet 1994-ben fogadták el, s két évvel később lépett hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik