Üzleti tippek

Nyolcmilliárd forint a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek felszámolására

Lezárult a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását nemzetközi együttműködés keretében segítő Equal program első fordulója – közölte az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány. A 8,2 milliárd forintos támogatás segítségével 39 nyertes pályázó kezdheti el a részletes programok kidolgozását.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Nemzeti fejlesztési terv Humánerőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP) keretében az Equal program irányító hatóságával közösen hirdetett pályázatot tavaly májusban Esélyteremtés a foglalkoztatásban címmel. Az első pályázati forduló során négy kategóriában több mint nyolcmilliárd forintot osztottak szét. 

A program célja olyan újszerű módszerek kidolgozása és elterjesztése volt, amelyek hozzájárulnak a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetések és egyenlőtlenségek megszüntetéséhez. Pályázni lehetett a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő emberek foglalkoztatásának elősegítésére, az egész életen át tartó tanulás támogatására, a nemek közötti munkaerő-piaci különbségek csökkentésére, valamint a menedékkérők munkaerő-piaci és társadalmi integrációjának elősegítésére.

A 39 nyertes pályázó között szétosztott 8,2 milliárd forint három év alatt használható fel, a finanszírozást 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a magyar költségvetés vállalja – közölte az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány. Az első két kategóriában több mint 3-3 milliárd forint, a harmadikban több mint hétszázmillió forint, míg a menedékkérők támogatására csaknem háromszázmillió forint volt a szétosztható pénzmennyiség. A mostani előkészítő szakaszban pályázónként 4,5-12 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni, míg a megvalósítás szakaszában 63-382 millió forint közötti összeget osztanak szét.

A kiírás szerint 3-8 tagból álló partnerségi csoportok adhattak be pályázatot. A partnerségi csoportokban nonprofit szervezetek, így egyházak, egyesületek, szakszervezetek, köztestületek, alapítványok, közhasznú társaságok, valamint költségvetési szervek, intézmények, illetve vállalkozások vehetnek részt.

A hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatását, esélyegyenlőségét szolgáló újszerű, innovatív programokat 3 év alatt kell végrehajtani, ebből fél év lehet az előkészítő szakasz. A magyar pályázó csoportoknak fel kell venniük a kapcsolatot hasonló külföldi partnerségekkel, hasznosítva az ottani tapasztalatokat, illetve a program során saját tapasztalataikat is tovább kell adniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik