Üzleti tippek

9,8 százalékkal drágul az áram

Február 1-jén átlagosan 9,8 százalékkal emelkedik a villamos energia ára – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter pénteken, miután aláírta az új energiaárakról szóló rendeletet.

Az idén bevezetett szociális tarifának megfelelően a lakosság 1320 kilowattóránál kevesebbet fogyasztó része 4,3 százalékkal fizet majd többet az áramért. A kedvezmény a lakosság 51,3 százalékát, 2,5 millió fogyasztót érinti. A lakossági fogyasztókat érintő átlagos, a szociális tarifán túli fogyasztást is figyelembe vevő áremelkedésa tavalyi inflációval megegyező mértékű, 6,8 százalékos lesz – mondta a tárcavezető.

Ez azt jelenti, hogy minden háztartás számára évi 1320 kilowattórás fogyasztásig 4,3 százalék lesz a drágulás, afelett pedig a fogyasztás növekedésével egyre nagyobb drágulási ütem érvényesül, de legfeljebb az átlagos 9,8 százalékos szintig – fejtette ki a tárca helyettes államtitkára. Hatvani György hozzáfűzte, hogy a kedvezményes tarifa felső határát egy négy főből álló háztartás átlagos áramfogyasztására szabták meg. Az új rendszer alapján a 2004-ben 32,125 forintos kilowattóránkénti fogyasztói ár a lakosság szociális kedvezmény alá eső része számára 33,50 forintra emelkedik, a második tömbben pedig 35 forintra nő áfával együtt.

A nem lakossági körbe tartozó fogyasztók, azaz az ipar és a közintézmények esetében az átlagos áremelkedés 12 százalék. Kóka János ezt azzal magyarázta, hogy a nem lakossági fogyasztókra vonatkozó, átlag feletti drágulás teszi lehetővé azt, hogy a rendszer külön költségvetési forrást nem igényelve, belső átcsoportosításokkal kövesse az igazságosság és a méltányosság szempontjainak érvényesülésével a kőolaj és a földgáz beszerzési árának növekedését.

A rendszer anélkül vált igazságosabbá, hogy az adófizetőktől forrásokat kellene elvenni a legrászorultabbak támogatására – hangsúlyozta a miniszter, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ipari és közintézményi emelés mértékét már bekalkulálták az idei inflációs előrejelzésnél, így azon felüli begyűrűző hatástól nem kell tartani.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik