Üzleti tippek

Mekkora lenne az egylucsos áfa?

A 19 százalékos kulcs javítaná ugyan a legtöbb vállalat versenyképességét, ám 400 milliárd forinttal növelné az államháztartás hiányát. Ahhoz, hogy az áfabevételek ne csökkenjenek legalább 22 százalékos kulcsra van szükség – a Világgazdaság kalkulációja szerint.

A pénzügyi tárca szakértői megvalósíthatatlannak tartják a miniszterelnök egykulcsos áfára vonatkozó bejelentését – teszi hozzá a lap. Ennek ellenére a PM apparátusa dolgozik a megoldáson, ám egyelőre csak néhány kisebb, jellemzően a tb-rendszerben bekövetkező változás körvonalazódik.

Az Európai Unió legtöbb országában kétkulcsos áfarendszer van érvényben, de a magyarországi szisztémával nem a három kulcs miatt van baj – véli Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere. A tagállamok többségében az általános adókulcs 20 százalékhoz közeli, míg nálunk 25 százalékos. Versenyképességi szempontból 19-20 százalékos kulcs lenne indokolt, amelyet úgy is el lehetne érni, hogy első lépésben néhány százalékponttal mérséklik a normál kulcsot, a 15 százalékos eltörlésével párhuzamosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik