Üzleti tippek

GKM-támogatás környezetvédelmi célú technológiaváltáshoz

Csütörtökön adta át Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kizárólag nemzeti forrásból finanszírozott Smart Hungary program legújabb nyerteseinek a támogatásról szóló dokumentumokat. A környezetvédelmi szempontú technológiajavításra szóló pályázaton a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) 29 pályázónak 1,7 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda (a nyertes pályázók listája megtalálható a letölthető anyagok között).

Több mint száz új munkahely jön létre

A támogatásoknak köszönhetően 4,8 milliárd forintnyi, környezetvédelmi célokat szolgáló technológiaváltást hajtanak végre az elkövetkező években a nyertes cégek. A fejlesztési projektek révén 112 új munkahely jön létre – közölte a gazdasági minisztérium a dokumentumok átadásakor.

A pályázatok értékelésekor elsődleges szempont volt a környezetvédelmi cél megvalósítása, hogy az alkalmazott új technológia minél kevesebb káros anyagot bocsásson ki a környezetbe. A 29 nyertes beruházás közül 21 az uniós normatíváknál kedvezőbb kibocsátási értékeket eredményez, 19 projekt esetében tíz százalékot meghaladó fajlagos energia-megtakarítás valósul meg.

Újabb vállalkozásfejlesztési hitelprogramok indulnak

Kóka János hangsúlyozta: a pályázat a környezetvédelmi és környezetgazdálkodási szempontok mellett vállalkozásfejlesztésről is szól. Ennek kapcsán utalt arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank nyolcvanmilliárdos hitelprogramja mellé egy másik 80-100 milliárd forint hitelprogramot indítottak be az elmúlt három hónapban. További 170 milliárd forintnyi hitelprogram bejelentése pedig a következő hónapokban várható, mondta a miniszter.

A gazdasági tárca tájékoztatása szerint a pályázat meghirdetésének célja a fenntartható fejlődés érdekében olyan környezetbarát, csökkentett hulladék-kibocsátással járó, energiatakarékos termelési technológiák elterjesztése volt, amelyek révén jelentősen csökken az ipar környezeti terhelése. A támogatás összege legfeljebb a teljes beruházási költség ötven százaléka lehet, igénybevételére gazdasági társaságok és szövetkezetek jogosultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik