Üzleti tippek

Útadót vetnének ki a hazánkba utazó külföldiekre

Úthasználati díjat vetne ki a Pénzügyminisztérium minden hazánkba belépő külföldi rendszámú gépjárműre – írja a Magyar Hírlap. Az április elsejével hatályba lépő intézkedéstől még az idén több tíz milliárd forintos bevételt remélnek a tervezet kidolgozói.

Áprilistól minden Magyarországra belépő külföldi rendszámú gépjármű után úthasználati díjat kellene fizetni – erősítette meg az Indexnek a Magyar Hírlap információját a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Az új adóból több tíz milliárd forint bevételre számít az állam.

A jelenlegi helyzetben a magyar adófizetők állják az útfenntartást és az útépítést is, de az egyre nagyobb turizmus és átmenő forgalom miatt felmerült a pénzügyi tárcában, hogy az idelátogató külföldiek is részt vállaljanak a terhekben. A turistabuszok és a nehézgépjárművek ugyanis nem csak a fizetős autópályákat veszik igénybe, de a főutakat, mellékutakat is – nyilatkozta az Indexnek Pichler Ferenc sajtófőnök.

A jogszabály az uniós joggal összhangban lesz, folyamatosan egyeztetnek a kérdésben az illetékesek. A tervek szerint az új törvényt minél előbb, lehetőleg még a turistaszezon kezdete előtt szavaznák meg az Országgyűlés.

Egyelőre nem világos, mennyit kellene fizetniük a külföldi rendszámú autósoknak, illetve hogy matricás rendszer lesz-e, vagy a határon kell majd fizetni.

Az útadó minden külföldit érintene, vagyis mind az autóval érkező turistáknak és üzletembereknek, mind a teherfuvarozóknak meg kellene fizetni az árat. A magyar turisztikai szakértők máris féltik a hazai idegenforgalom versenyképességét.

“Ez egy nagyon kretén ötlet” – értékelte a kezdeményezést a Magyar Hírlapnak Wolff Péter, a turizmussal kapcsolatos állami döntések előkészítésében részt vevő Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke, aki szerint elsősorban a falusi turizmus láthatja a döntés kárát, mivel a lakókocsival érkező dán és holland turisták olyan országokat fognak választani, ahol nem kell útadót fizetni az autópálya-matricák mellett.

Ajánlott videó