Üzleti tippek

Már idén módosulhat az adórendszer

A PM az adórendszer olyan változását szeretné elérni akár már idén, amely növeli a vállalatok versenyképességét, de nem okoz adóbevétel-kiesést. Az áfa, az iparűzési adó és az élőmunka terheinek csökkentésére már vannak tervei a minisztériumnak, de konkrétumokat csak péntekre ígért Draskovics Tibor.

Draskovics Tibor hétfőn sajtótájékoztatón az adóreform konkrét terveinek ismertetését péntekre ígérte, hozzátéve, hogy a konzultációra meghívta a főbb gazdaságkutató cégek vezetőit is.

Azt a lapinformációt azonban határozottan cáfolta a miniszter, hogy új adónyomozó hatóságot terveznének felállítani, illetve elmondta, hogy az APEH és a VPOP összevonása nincs napirenden. Ezzel egyébként elvileg sem értene egyet – tette hozzá.

A Világgazdaság című napilap hétfői számában a pénzügyi tárcától kikerült munkaanyagra hivatkozva többek között arról írt, hogy jövőre ismét módosulhat az szja-tábla: szóba jöhet a sávhatárok széthúzása, de akár a kulcsok csökkentése is, valamint nagyobb költséghányaddal működők is választhatnák az evá-t. A lap arról is beszámolt, hogy egy szervezetbe vonnák az APEH és a VPOP intézményét.
A pénzügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy sorozatot kezdett a vállalkozói és adótanácsadói érdekképviseletek vezetőivel az adórendszer rövid- és hosszú távú átalakításáról.

Hétfőn a pénzügyminiszter Széles Gáborral, az MGYOSZ elnökével egyeztetett és még a héten tárgyal Parragh Lászlóval, az MKIK elnökével, Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnökével, valamint a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének vezetőivel.

Széles Gábornak a pénzügyminiszterrel az adórendszer átalakításáról tartott megbeszélésén három témakört érintettek: az áfa mértékének csökkentését, az iparűzési adót, illetve az illetékek és az egyedi elbírálások kérdését.

Széles Gábor elmondta, hogy az elképzelések szerint a parlament elé kerülne egy olyan törvénymódosítás, amelynek lényege, hogy csökkenjen az áfa-mértéke, illetve egykulcsos áfa bevezetésével szeretnék javítani az ország versenyképességét. Az MGYOSZ elnöke utalt arra, hogy a törvénymódosítás érintené az iparűzési adót is; a jelenlegi rendszerben ugyanis a vállalatok nettó árbevétele alapján számítják ki az iparűzési adó mértékét. Ehelyett olyan megoldáson gondolkodnak közösen, amely a társasági adó mértékétől tenné függővé az iparűzési adót. Ezt a megoldást indokolná, hogy azok a vállalatok, amelyek nem képesek nyereséget termelni, azok ne az iparűzési adó miatt kerüljenek csődbe.

“Jövőre a vállalkozások versenyképességének erősítését kell a középpontba állítani” – jelentette ki Draskovics Tibor. Elismerte, hogy a magas áfa-szint versenyképességi problémát jelent. Ennek orvoslására – mondta, van javaslata a tárcának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik