Üzleti tippek

Az adótanácsadók kifogásolják az elektronikus adatküldést

Az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete nyílt levelet írt Gyurcsány Ferencnek, melyben kifogásolja, hogy az alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások idéntől csak digitálisan szolgáltathatnak adatot az adóhatóságnak. A rendelkezés az egyesület szerint olyan ésszerűtlen terhet ró vállalkozásokra, amit nem, vagy csak jelentős többletköltséggel teljesíthetnek.

Az adótanácsadók szerint irreális kívánalom, hogy minden magyarországi vállalkozó, aki tavaly legalább egy alkalommal foglalkoztatott akár egy napra is valakit, az az általa kifizetett összegről az adóhatóság felé csak kizárólag elektronikus úton, vagy gépi adathordozón (flopin, CD-n) szolgáltathat adatot.

Zara László, az egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet arra, hogy ezek után annak is vásárolni kell egy számítógépet, akinek erre semmi egyéb okból nem lenne szüksége, ehhez be kell szerezni egy operációs rendszert, valamint meg kell rendelnie egy internetcsatlakozást; ezt követően el kell sajátítania a számítógép kezelését is. Ezek a legoptimistább számítás szerint is legalább 150 ezer forint kiadást jelentenek, ami a vállalkozásoknak soha nem fog megtérülni, mivel erre nem a vállalkozása jövedelemtermeléséhez, hanem kizárólag az állami bürokrácia kiszolgálásához lesz szüksége – áll a levélben, amely végül arra kéri a kormányfőt, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségnek hagyományos papír formájában is eleget lehessen tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik