Üzleti tippek

Nőtt a kiemelt adózók hiánya

Elvileg 11 adózóval csökkenne idén az APEH Pest Megyei és Fővárosi Kiemelt Adózók Igazgatóságának (KAIG) illetékességébe tartozó társaságok száma az adóteljesítmény számítási módjának módosítása miatt. Az ebben a körben adózók megállapított adókülönbözete a tavalyi évben közel duplájára emelkedett az elmúlt évekhez képest.

A vonatkozó PM-rendelet alapján azok az adózók, amelyek éves adóteljesítménye eléri a 100,43 millió forintos határt, január elsejétől elektronikus úton tesznek eleget adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A 2004-ben a KAIG-hoz tartozott több mint 400 nagyadózó a társasági adóbevételek több mint harmadát, az szja-bevételek harmadát, az áfa 27 százalékát és a tb-járulákok 13,5 százalékát utalta át az APEH számlájára 2004-ben. Tavaly összesen 14,4 milliárd forintnyi adókülönbözetet állapítottak meg a KAIG munkatársai, ez több mint duplája a korábbi években megszokott 5,5-6 milliárd forintos összegnek.

A KAIG-hoz így összesen 451 társaság tartozik az idén, amelyek közül 65 adózót a kizárólagos illetékesség (hitelintézetek és biztosítók), 386 adózót az adóteljesítménye és 61 adózót a bevételi értékhatár elérése alapján soroltak ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik