Üzleti tippek

Egyeztetés kezdődik a második Nemzeti Fejlesztési Tervről

A miniszterelnök hétfőn levelet intézett a négy parlamenti párt elnökéhez, és abban egy, a Nemzeti fejlesztési tervvel kapcsolatos megbeszélésre hívta meg őket. Gyurcsány Ferenc levelében az előttünk álló év egyik legfontosabb feladatának a következő évtized Magyarországa gazdasági-társadalmi programjának megalkotását nevezte. 

A program egyik meghatározó eleme a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti fejlesztési terv. Jelenlegi számításaink szerint a terv keretei között nemzeti, európai és magánforrásokból mintegy 15 ezer milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – áll a miniszterelnök levelében. A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztési forrásokból megújulhat a közlekedési hálózat, az egészségügyi és oktatási intézményrendszer, és egész iparágak nyerhetnek lendületet és válhatnak európai mértékben versenyképessé. Magyarország a jelenleginél lényegesen több pénzt tud majd fordítani a természeti környezet megóvására, az épített környezet fejlesztésére.

Gyurcsány a következő hetekben megbeszélést kezdeményez a közélet legfontosabb szereplőivel azért, hogy megállapodjanak a tervezés folyamatáról és prioritásairól, megosszák egymással javaslataikat.
A miniszterelnök a négypárti találkozót január 31-ére, illetve február 3-ára tervezi, és arra kéri a pártelnököket: nevezzék meg a számukra alkalmas időpontokat. A két kormánypárt egyetértéssel fogadta a kezdeményezést, és a két ellenzéki párt sem zárkózott el a találkozótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik