Üzleti tippek

200 milliárd jut idén a gazdálkodóknak

200 milliárd forint – ennyit juttat a kormány idén a földművelőknek. A földalapú támogatás elosztásáról tájékoztatta a sajtót Magda Sándor.

A szocialista frakció agrárpolitikai és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője a fenti összeg elosztását tartja 2005-ös év kiemelt feladatának. Magda Sándor az ezévi változások között a banki hitel folyósítást említette.

A hitel definíciójából kihagyhatatlan a földalapú szó. Február végére készül el az a lista, melyen a jogosultak szerepelnek, illetve a földtulajdon megszabta jogosultság mértéke. Május elejére a hosszú lejáratú hitelek a gazdáknál lehetnek.

Magda Sándor szerint a mezőgazdászok 90 százaléka él majd a lehetőséggel, de előtte magyar kereskedelmi bankokat is meg kell nyerni a feladatnak. Az MSZP agrárpolitikai szakértője az idei év feladatairól beszélt.

Fidesz: működőképessé kell tenni a támogatási rendszert
A Fidesz mezőgazdasági kabinetje felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul rendezze a gazdák felé – szerinte – fennálló adósságát.
Lengyel Zoltán kabinetvezető kifogásolja azt is, hogy a földalapú támogatások megelőlegezésére idén már 6,4 százalékos kamattal vehetnek fel hitelt a termelők, szemben a tavalyi 4 százalékkal.

A Fidesz szerint a kormánynak a hitellehetőségek állandó átalakítása helyett inkább működőképessé kellene tennie a támogatási rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik