Üzleti tippek

Eva: 20 ezer belépő, 136 kilépő

Már több mint százezer evás vállalkozó van, s e kör több mint fele a fővárosban működik.

Az eva 2003-ban mutatkozott be Magyarországon, mint egy szabadon választható adózási mód – emlékeztet az adóhivatal pénteken kiadott közleménye. A szakértők egyetértenek abban, hogy főleg az alacsony költséghányaddal dolgozó vállalkozások számára előnyös az eva szabályai szerinti adózás, hiszen az evakörbe tartozó vállalkozások áfával növelt (bruttó) bevételük 15 százalékát fizetik be egyszerűsített vállalkozói adóként.

Az eva-körbe évente lehet bejelentkezni, minden esztendőben december 20-ig. Tavaly 9970 egyéni és 9965 társas vállalkozói – összesen 19 935 – adatlapot, valamint 266 járuléknyilatkozatot vettek át az illetékes adóhivatali igazgatóságok. A dokumentumok e héten befejeződött feldolgozása után regisztrálható, hogy 2005-ben 9919 egyéni és 9880 társas vállalkozás debütál az evások között, e körből 51 egyéni és 85 társas vállalkozó lépett ki önként.

Az új evásokat az APEH az általuk benyújtott adatlap adóhatóság által hivatalosan kitöltött 1 példányának visszaküldésével értesíti. Amennyiben valaki nem felel meg a feltételeknek, elutasító határozatot kap – közölte az APEH. Magyarországon jelenleg 57 203 egyéni és 47 279 társas vállalkozás tartozik az eva-körbe, amely 2005-ben tehát elérte a százezres nagyságrendet.

Az evások több mint 55 százaléka a fővárosban működik. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó egyéni és társas vállalkozásoknak február 15-ig kell záróbevallást beadniuk tavalyi gazdasági tevékenységükre. Az idei első evafizetési határidő április 12-e lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik