Üzleti tippek

Középpontban a felnőttképzés

admin
admin

2005. 01. 13. 00:00

Évente 180-200 milliárd forint jut a felnőttképzésre, ebből körülbelül 30 milliárd forint az állami szerepvállalás, a többi a munkáltatói ráfordítás, illetve a pályázatokkal elnyerhető forrás – állapítja meg Bihall Tamás, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium felnőttképzési biztosa, a tárca párbeszéd honlapján közzétett előadásában.

Bihall Tamás a közelmúltban egy szociális párbeszédről tartott konferencián értékelte a felnőttképzés helyzetét, ezt az előadását közölte a honlap. A felnőttképzési biztos aláhúzza: a felnőttképzés nem az iskolarendszer hibáinak kompenzálására szolgál. Nem a felnőttképzés területén kell helyrehozni mindazt, amit a magyar közoktatás az általános iskolákban, a szakmunkásképzésben, az egyetemi képzésben elront.

A felnőttképzésnek elsősorban a munkavállalók és a vállalkozások versenyképességét kell szolgálnia. Természetesen szerepe van a hátrányos helyzetűek esélyeinek javításában is.

A szakképzésből, a felsőoktatásból kikerülők szakmai ismereteinek összetétele, minősége nem követi kellően a munkaerő-piaci igényeket – jegyzi meg a szakember. Szerinte ezért sokkal gyorsabban kellene haladni a munkaerő-piaci prognózisok fejlesztésével. Ebben az ágazati párbeszéd bizottságok fontos szerepet tölthetnek be. Az ágazati párbeszéd bizottságok az adott szakterületen a munkavállalói, a munkaadói érdekeket képviselve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a képzések a munkaerő-piaci igényekhez igazodjanak.

A szakember megjegyzi: 1 millió állampolgár csak 8 általánossal vagy azzal sem rendelkezik. Számukra, valamint a munkaerőpiacról távol lévő inaktívak részére rendkívül fontos a hatékony felnőttképzés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.