Üzleti tippek

Az EU fellebbezett a WTO cukortámogatás elleni ítélete ellen

Az Európai Unió csütörtökön fellebbezett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntése ellen, amely a cukor EU-beli támogatását jogellenesnek minősítette. A WTO-nak most kilencven napja van, hogy újra megvizsgálja az ügyet. Utána a WTO vitarendező testülete további harminc napon belül köteles ismét határozatot hozni. Így legkésőbb május 13-án lesz végső döntés ebben az ügyben.

Az EU-t a világ legnagyobb cukortermelője, Brazília, valamint Ausztrália és Thaiföld közösen jelentette föl a WTO-nál a cukor ártámogatása miatt, és azért, mert az EU cukorbehozatali kvótáiban hátrányos a helyzetük a hagyományosan EU-kedvezményekben részesített afrikai, karibi és csendes-óceáni országokhoz képest.

Az EU-ban a cukor ára háromszor magasabb a világpiacinál. A meghatározott mennyiségek exportjára szóló, kiegyenlítő támogatás tavaly 1,7 milliárd euróba került az EU-ban.

Az Európai Bizottság még tavaly javasolta, hogy idén júliustól, az új mezőgazdasági évad kezdetétől fokozatosan kezdjék liberalizálni a cukorpiacot és leépíteni a támogatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik