Üzleti tippek

Területfejlesztés – minél több uniós forrás felhasználása a cél

A kormány szeretne minél több uniós forrást felhasználni a regionális operatív programokban: 2007 és 2013 között a közösségből 24,6 milliárd euró érkezik, amihez társulnak majd a magyar források – mondta a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal elnöke szerdán Győrött.

Szegvári Péter egy területfejlesztési fórumon kifejtette: a pénz 80 százalékát az elmaradott térségekben kell felhasználni.
Az elnök szerint január végéig a kormány elé kerül annak a szabályozása, miképpen lehet a mintegy 100 milliárd forint közvetlen állami területfejlesztési forrást felhasználni úgy, hogy ennek 60 százaléka régiókra jusson. A hivatal szeretné elérni, hogy a fejlesztési pályázatok február végétől megjelenhessenek.

A nyugat-dunántúli régiót érintő idei területfejlesztési pályázati lehetőségekről a fórumon résztvevő polgármestereknek Szűcs Mihály, a fejlesztési hivatal régióigazgatója elmondta: a régió több mint egymilliárd forinttal részesedik a terület-, és régiófejlesztési célelőirányzatból. Ez az összeg egyebek mellett a munkahelyteremtést, a kistérségek elérhetőségét szolgáló közúthálózat, illetve a gazdasággal összefüggő termelő infrastruktúra fejlesztését szolgálja.

Az országos jelentőségű programok közé került a Szigetköz rehabilitációja és a Mosoni-Duna komplex területfejlesztése, amire összesen 230 milliót irányoztak elő. A három megyét, Vast, Zalát és Győr-Moson-Sopront magában foglaló nyugat-dunántúli régiónak 300 millió forint jut az idegenforgalmi fejlesztésekre, s 49 millió a kerékpárutak építésére.

A 2007 és 2013 között megvalósítandó projektek előkészítésére 263 millió forintot használhat fel a három megye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik