Üzleti tippek

Több pénz a munkaerő-piaci problémák kezelésére Fejér megyében

Európai uniós támogatással 925, a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetben levő személyt vonnak be Fejér megyében két év alatt a tavaly elindult humánerőforrás programba – jelentette be a Fejér Megyei Munkaügyi Tanács keddi ülésén a megyei munkaügyi központ igazgatója.

Zimmermann József elmondta: a program megvalósítására 1,1 milliárd forintot költhet az intézmény. Az összeg 75 százalékát az Európai Szociális Alap (ESZA) biztosítja, egynegyedét pedig a Munkaerőpiaci Alap (MPA)finanszírozza. A rendelkezésre álló összegből elsősorban az inaktív, valamint a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetben levő rétegeknek teremtenek lehetőséget a munkaerőpiacon való eredményes megjelenéshez – tette hozzá az igazgató.

A tavalyihoz képest 230 millió forinttal nőtt a megyei decentralizált alap összege: az idén 1,48 milliárd forintot költhet a munkaerő-piaci problémák kezelésére a munkaügyi központ – közölte Zimmermann József. Hozzátette: egyebek között folytatják a roma asszisztensek képzését, valamint a pedellus program keretében megkezdik a kialakításra kerülő speciális iskolai gondozóhálózat szakembereinek az oktatását.

A megyei munkaerőpiac tavalyi helyzetét értékelve Zimmermann József elmondta: a 2003. évihez viszonyítva kismértékben a térségben regisztrált munkanélküliek száma, és 0,1 százalékkal csökkent egy év alatt. “A munkanélküliségi mutató december végén 7,3 százalék, a regisztrált állástalanok száma 14389 volt” – tette hozzá.

Míg Székesfehérváron csökkent, Dunaújvárosban 330-cal nőtt a munkanélküliek száma és a legtöbben az enyingi és a sárbogárdi kistérségben vannak munka nélkül. Az előbbi térségben 17,1 százalék, Sárbogárdon és környékén 15,8 százalékos a munkanélküliségi mutató. A foglalkoztatási struktúra lassú, pozitív irányú eltolódását jelzi, hogy kevesebb szakmunkás végzettségű munkanélkülit tartanak számon a munkaügyi központokban, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy folyamatosan nő a képzettebb munkaerő iránti igény.

A térség gazdasági szerkezetében megkezdődött változás jele, hogy a korábbinál több a betöltetlen állás a szolgáltató szektorban.
“Ez azt jelzi, hogy a megyére jellemző ipari jelleg mellett erősödésnek indult az eddig elmaradott szolgáltatási ágazat is” – mondta Zimmermann István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik