Üzleti tippek

Önkéntes nyugdíjpénztárak: nem számítanak tömeges pénzkivonásra

Az idén mintegy 180 ezer önkéntes pénztári tag kötelező tízéves megtakarítási ideje jár le, akiknek együttes megtakarítása 30-40 milliárd forint, ebből azonban nem feltétlenül következik, hogy tömeges pénzkivonásra kerül sor – mondta Szebelédi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogtanácsosa kedden sajtóbeszélgetésen.

Tavaly, a harmadik negyedévben a pénztárak mindössze 18,9 millió forint összegű tőkét és 15,6 millió forint hozamot fizettek ki. Szebelédi Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy az önkéntes pénztárakból kivett pénz után szja-t és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, csak a hozam adómentes. Az adókötelezettség mértéke a tízéves periódus letelte után évente 10 százalékkal mérséklődik, s a megtakarítás csak a 21. év után válik teljesen adómentessé. A hozamot egyébként külön is ki lehet venni, de csak három évente.

A pénztári területet érintő jogszabályváltozásokat ismertetve a jogtanácsos elmondta: 2005. január 1-jén bevezették a tagi lekötés intézményét, azaz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 50 százalékát a tízéves várakozási idő leteltét követően fel lehet használni banki hitelek biztosítékaként.

Tagi kölcsönt most már több alkalommal is fel lehet venni az önkéntes pénztáraktól, feltéve, hogy a korábbit a tag visszafizette. Erre a tagsági jogviszony 4. évétől van lehetőség, továbbra is az egyéni számla legfeljebb 30 százalékáig, egy évre. A tagi lekötést és a tagi kölcsönt egyszerre nem lehet igénybe venni. A fedezetül szolgáló összeget a pénztár zárolja.

Az idei évtől változott az egészségpénztárak szabályozása is. Egyszerűsödött az elszámolás menete, elegendő az egyszerűsített számla, illetve a jogszabály által meghatározott bizonylat, ami támogatja a kártyás rendszer elterjedését. Emelkedtek az egyes célokra igénybe vehető összegkeretek. A sportcélú ráfordításoké például a korábbi 70 ezerről 75 ezer (több személy esetén együttesen 115 ezer) forintra, a gyógyüdülésre, rekreációra igénybe vehető keret pedig a korábbi 150 ezerről 160 ezer (több személy esetén összesen 240 ezer) forintra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!