Üzleti tippek

Az értékesítők a legkeresettebbek

Az idén a szolgáltatói szektor bővíti leginkább a foglalkoztatottságot, de meghatározó marad a munkaerő-piaci szempontból a gépjármű- és -alkatrészgyártás is – áll a Világgazdaság cikkében. Kiemelkedően keresettek lehetnek idén a tapasztalt értékesítők.

A lap által megkérdezett szakértők szerint az idén a speciális tudást, az 5-10 éves szakmai tapasztalatot és az értékesítési vénát értékelik majd elsősorban a piacon.

Különösen a szolgáltatói szektorban krónikus a sales szakemberek hiánya – állítja Somodi Hajnalka. A Jobmonitor kommunikációs igazgatója úgy látja, a keresletnövekedés itt járhat a legnagyobb keresetnövekedéssel, hiszen a jó értékesítők megtartása, elcsábítása az átlagosnál nagyobb – akár 15-20 százalékos – fizetésemeléseket eredményezhet.

Az idén újra több informatikus, mérnök felvételére számítanak a szakértők. Ám ezen a területen legfeljebb tízszázalékos keresetnövekedés képzelhető el. Az it-szakemberek keresete évek óta kiemelkedő, akár a mérnöki átlagkeresetek háromszorosát is elérhetik. Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint éppen ezért legfeljebb néhány százalékos keresetemelkedésre számíthatnak.

A szolgáltató szektor álláslehetőségei mellett leginkább a gyártással kapcsolatos műszaki feladatok bővülése növeli a foglalkoztatottságot az idén. A szerszámkészítő, fémfeldolgozó és -alakító gépészmérnökök iránti igény már most is kielégíthetetlen, s egyre több gyártómérnökre van, illetve lenne szükség – húzta alá Visegrády Tamás, a PSP Siklóssy & Partner Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik