Üzleti tippek

Elektronikus bevallás indul a magánnyugdíj-pénztáraknál

foglalkoztatók idén először az interneten juttathatják el tagdíjbevallásukat a magánnyugdíj-pénztárakba. Az e-bevallást a PSZÁF a Kopint Datorg Rt-vel kötött szerződés alapján, közbeszerzési eljárásban fejlesztette ki. A program letölthető a felügyelet honlapjáról.

Az idei évtől az interneten keresztül juttathatják el tagdíjbevallásukat a foglalkoztatók a magánnyugdíj-pénztárakba – mondta Molnár István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) főosztályvezetője. Az internetes bevallást a PSZÁF által fejlesztett, elektronikusan hitelesített magánnyugdíj-pénztári tagdíjbevalló szoftver rendszer teszi lehetővé. A szoftvert január 6-án regisztrálta nyilvántartásában a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Magyarországon jelenleg 18 magánnyugdíj-pénztár működik, amelyekhez több mint 400 ezer foglalkoztató küld különböző rendszerességgel – havonta, negyedévente, évente – tagdíjbevallást, hozzávetőleg 2,4 millió pénztártag után. Az e-bevallásnak köszönhetően mind a foglalkoztatók, mind a pénztárak jelentős időt és költséget takarítanak meg – mutatott rá Molnár István.

A PSZÁF, illetve jogelődje, az Állami Pénztárfelügyelet már a magánnyugdíj-pénztári rendszer 1998. évi indulása óta biztosított számítógépes programot a bevalláshoz. A felügyelet korábbi programverzióit mintegy 29 ezer foglalkoztató használta már eddig is, s várhatóan ugyanennyien vagy még többen élnek majd az elektronikus bevallási lehetőséggel.

A PSZÁF az új programot (e-bevallás) is tartalmazó szoftver rendszert közbeszerzési eljárásban, a Kopint Datorg Rt.-vel kötött szerződés keretében 40 millió forintért fejlesztette ki és térítésmentesen bocsátja a foglalkoztatók, a pénztárak és az APEH rendelkezésére.

Az elektronikus tagdíjbevallás nem kötelező, s év közben bármikor választható. Ezt a szándékot azonban az első elektronikusan hitelesített bevallást megelőző hónap 15-éig be kell jelenteni az e-bevallást fogadó magánnyugdíj-pénztárnál. A programot be lehet szerezni a PSZÁF ügyfélszolgálatánál, és a felügyelet honlapjáról is letölthető.

Az e-bevallás úgynevezett minősített elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátott dokumentum formájában, titkosított fájlban és adatátvitellel kerül a pénztárakba. Az e-aláíráshoz szükséges aláíró és titkosító tanúsítványt, a tanúsítványokhoz kapcsolódó hitelesítés szolgáltatást és az időbélyeg szolgáltatást a foglalkoztatóknak kell beszerezniük. Minősített tanúsítványokat a hazai hitelesítés-szolgáltatók közül a Netlock Kft., a MÁV Informatika Kft. és a Matáv hitelesítés-szolgáltató forgalmaz. Más szoftver alkalmazása is megengedett, de tanúsíttatni kell – ismertette a PSZÁF főosztályvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik