Üzleti tippek

Új európai adatvédelmi szabályok a vállalatokért

Új adatvédelmi szerződéses formulákat hagyott jóvá pénteken az Európai Bizottság, lehetővé téve az Európai Unió tagországaiban tevékenykedő vállalatoknak a megfelelő védelmet olyan személyes adatok számára, amelyeket nem uniós tagországok cégeinek adnak át.

Az EU brüsszeli végrehajtó szerve vállalati szövetségek javaslata alapján – a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara közvetítésével – fogadta el a formulákat. Ezzel – mint Charlie McCreevy, az egységes belső piacért felelős bizottsági tag hangsúlyozta – példát mutatott az üzleti világgal folytatott jó együttműködésre. A bizottság jelezte, hogy figyel a cégek igényeire, az üzleti világ pedig kimutatta komoly elkötelezettségét az adatok védelmére – szögezte le az európai biztos.

A formulák – amelyek a http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/media/dataprot/news/index.htm 
internetes címen megtalálhatók – egyebek között a vitás ügyek jogi rendezésére, a felelősség megosztására, bizonyos könyvelési követelményekre vonatkoznak, és brüsszeli állítás szerint az eddiginél nagyobb teret adnak az adatvédelmi hatóságoknak a beavatkozásra és az esetleges szankcionálásra.

Svájc, Kanada és Argentína saját adatvédelmi rendszerét is alkalmazhatja az unióval kötött üzletekben, mert az EU ezen országok rendszerét megfelelő színvonalúnak ismeri el. Nincs szükség külön formulákra az amerikai cégek nagy részénél sem, mivel azok vállalták az amerikai kereskedelmi minisztérium adatvédelmi szabályainak követését.
Az Európai Bizottság idén vizsgálja felül az adatvédelmi uniós irányelvben foglaltak végrehajtását, és feltehetően javaslatokat tesz annak javítására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik