Üzleti tippek

Parragh: a PM szándékosan tartja vissza az adó-visszatérítéseket

A jelek szerint a Pénzügyminisztérium, a költségvetési cél teljesülése érdekében szándékosan tartja vissza az adó-visszatérítéseket és a pályázati pénzeket – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek szerdán Egerben.

Hozzátette, hogy mindez, a cégektől kapott információk alapján, 80-100 milliárd forint körüli összeg visszatartását jelenti.

“Ezeket a jeleket nem nagyon tudjuk másként értelmezni, mint úgy, hogy a Pénzügyminisztérium megpróbálja a kifizetések határidejét elodázni. Ráadásul van információnk arról is, hogy ilyen értelemben utasítása van az APEH-nak” – jelentette ki Parragh László.

Az MKIK információi szerint az utasítás értelmében az APEH csak teljes alapossággal végrehajtott ellenőrzést követően térítheti vissza az áfát. “Sőt létezik olyan utasítás is, hogy csak a határidő végeztével szabad kifizetni a pénzt” – mondta a kamara elnöke.

Példaként említette, hogy az egyik multinacionális cégnek, amely a 10 legnagyobb magyar exportőr egyike, 8 milliárd forinttal tartozik az adóhivatal.

Hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben az anyavállalat elállt a további magyarországi befektetésektől, ami ebben az esetben egy 40 millió euró értékű fejlesztés elhalasztását okozhatja.

Mindez azt jelenti, hogy a pénzforgalom leállítása miatt konkrét befektetésektől eshet el az ország – mondta Parragh László.

Pichler Ferenc, a PM szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy ha akad is határidőn túli visszafizetés, legfeljebb pár napos késésről lehet szó.

A PM az idén megszigorította az áfa visszaigénylések ellenőrzését, mert az uniós csatlakozás kapcsán egyes esetekben lehetőség volt jogosulatlan áfa-visszaigénylésre.

“Nem tartunk vissza kifizetéseket, de az ellenőrzés kissé elhúzódhat” – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik