Üzleti tippek

Készülk a sertéságazat fejlesztési stratégiája

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a gazdálkodók bevonásával készül a sertéságazat fejlesztési stratégiája, amelynek nyomán az ágazat a jelenleginél korszerűbbé és jövedelmezőbbé válhat – tájékoztatta kedden az MTI-t Pásztohy András, a tárca politikai államtitkára.

Az államtitkár a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz) felvetésére reagált, miszerint a múlt év első tíz hónapjában mintegy 20 százalékkal csökkent a vágósertés-értékesítés Magyarországon.

A kormány áttekinti, miként lehetne javítani a tenyésztők és feldolgozók helyzetén a jogszabályok deregulációjával annak érdekében, hogy rövid távon javuljon a sertésvertikum jövedelmezősége. Ez az összegző anyag az államtitkár szerint napokon belül elkészül.

Pásztohy András szerint a fejlesztési stratégiának sarokpontja lesz a hatékonyság javításához szükséges beruházások meghatározása, az uniós környezetvédelmi előírásokhoz való alkalmazkodás segítése, továbbá annak felmérése, hogy milyen szervezeti, szövetkezeti formákra van szükség az új beruházások hatékony működtetéséhez.

Emellett az agrártárca vizsgálja azt is, hogy abból a 40 milliárd forintos fejlesztési hitelből, amelyet rövidesen igénybe vehetnek a mezőgazdaságban tevékenykedők, mekkora forrásokat tud biztosítani a sertésvertikum – a tartás és a feldolgozás – fejlesztésére.

Pásztohy András jelezte: a tervek között szerepel egy nagy kapacitású termelői tulajdonú vágóhíd megépítése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik