Üzleti tippek

Ausztria: jövőre drágább lesz a vasúti közlekedés és az autózás

Az osztrák államvasutak (ÖBB) 2005. január 1-jétől átlagosan 5 százalékkal emeli a távolsági jegyek árát, a Bécs-Linz, illetve a Bécs-Salzburg vonalon 10 százalékos lesz az emelés.

A helyi érdekű vonalakon már november 1-jétől emelték a heti, havi és évi bérletek árát, nyolc százalékkal.vAz ÖBB a költségek és az infláció növekedésével indokolta az áremelést. A társaság fennállása óta a legnagyobb átalakuláson megy keresztül, a céget egy holding irányítása alatt négy részvénytársaságra, és öt kisebb kft.-re osztják fel.

Jövőre drágul az autózás is Ausztriában: a kötelező gépjármű biztosítás 2 százalékkal lesz több, s októbertől valószínűleg drágul a dízel üzemanyag is. A törvény szerint környezetvédelmi megfontolásból ettől az időponttól kezdve kötelező lesz az üzemanyaghoz repceolajat keverni, s bár a biodízel adóját literenként 0,5 centtel csökkentik, a szakemberek áremelkedést valószínűsítenek.

Nem változik az autópálya-matricák díja: az éves matrica személygépkocsikra továbbra is 72,60 euró, a nehézgépjárművek számára 22 cent kilométerenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik