Üzleti tippek

Az FVM felfüggeszti a nemzeti hatáskörű támogatások pályázatait

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) január elsejével felfüggeszti azoknak a pályázatoknak és kérelmeknek a befogadását, amelyek a nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások ez évi keretére vonatkozott – közölte az FVM csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a szombatig a rendeletben meghatározott feltételek szerint támogatási jogosultságot szerzett igénylők részére a támogatásokat folyamatosan kifizetik. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta, hogy az agrártámogatási rendszerben az európai uniós támogatás mellett nemzeti támogatások is nyújthatók, ám csak Brüsszel által engedélyezett tevékenységekre és külön meghirdetett rendszer alapján.

“Ezt a rendszert addig tudjuk fenntartani, amíg arra az adott évi költségvetés lehetőséget ad, illetve azt az EU azt nem tiltja le” – mutatott rá a miniszter. A 2004. évi pályázatok felfüggesztését azzal magyarázta, hogy a nemzeti támogatás 2005. évi keretének működtetésére vonatkozóan meg kell várni a költségvetési feltételek biztosítását.

Németh Imre utalt arra, hogy a költségvetési keret biztosításához a 2004. évi vidékfejlesztési maradványpénzek átcsoportosítását jóvá kell hagyatni Brüsszellel, ami “hosszabb” időt vesz igénybe.

A miniszter szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ha ez az átcsoportosítás nem történik meg, akkor 2005-ben a tárca nem tudja támogatni a nemzeti támogatások terhére az állatjóléti és egyéb állattenyésztési beruházásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik