Üzleti tippek

Csaknem 18,1 milliárd forintos támogatás kis és közepes cégeknek

Mintegy 2800 kis és közepes cég jutott hozzá a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) keretében műszaki, technológiai fejlesztésekhez, korszerű menedzsment rendszerek, technikák kialakításához felhasználható 16,8 milliárd forintnyi támogatáshoz – tájékoztatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön az MTI-t.

További 83 pályázat alapján az e cégeknek szervezendő tanácsadást, a cégek közötti együttműködést, a közösen indítandó beruházások előkészítését is támogatta a program. Ezekre a célokra csaknem 700 millió forintos támogatást sikerült elnyerni a GVOP keretében.

Az Európai Unióval közösen finanszírozott GVOP fejlesztéseken kívül a tárca pályázatokat hirdetett meg a mikro-, kis és közepes cégeknek teljesen hazai forrásokból is. A legtöbben, 748-an ahhoz kaptak mintegy 200 millió forintos támogatást, hogy megjelenjenek az interneten.
Háziorvosi működtetési jog megvásárlásához, egészségügyi közszolgáltatáshoz kamattámogatásként a 10 körüli pályázó több mint 10 millió forintot nyert el.

A sikeresen pályázó 100 roma mikro-, kis és közepes vállalkozás a piaci esélyeiket javító fejlesztésekre, beruházásokra 288 millió forintos támogatáshoz jutott.íA cégek találmányainak külföldi iparjogvédelmét, értékesítését 3 pályázat esetében 47 millió forinttal támogatta a tárca.

A pályázatok értékelése még nem zárult le, ezért még további támogatásokról is hírt adnak majd – jegyzi meg a közlemény. A kis és közepes cégeknek jövő évre kiírandó pályázatokat 2005. január végén teszik közzé.

A tárca az európai uniós források minél hatékonyabb kihasználása érdekében képzési programot indított pályázatíró és tanácsadó szakemberek számára. A képzést elsősorban a vállalkozói érdekképviseletek, pályázatíró cégek veszik igénybe. Az idén már több mint 1.000 ilyen szakember kapott képzést, s jelenleg is tart további 420 pályázatíró, tanácsadó képzése. A jövő év elején további 420 ilyen szakembert kívánnak bevonni a képzésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik