Üzleti tippek

Járulékkedvezmény a foglalkoztatás ösztönzéséhez

A foglalkoztatás járulékköltségei a felére csökkenthetők január elsejétől, ha a munkáltató pályakezdőt, gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj után munkát vállalót, illetve ösztöndíjast alkalmaz. Ötven év feletti munkanélküliek felvétele esetén pedig akár a teljes járulékköltség megtakarítható – derül ki a Magyar Közlöny 2004. december 21-i számából, az erre vonatkozó törvényből.

Pályakezdőnek a 25 év alatti fiatalok számítanak, s amennyiben szakképzettséggel rendelkeznek, az ennek megfelelő munkakörbe kell felvenni őket. A munkaadónak az 50 százalékos társadalombiztosítási járulékkedvezményért legalább egy éves foglalkoztatást kell vállalnia, ebből az időszakból háromnegyed évig jár a kedvezmény. Követelmény, hogy legalább napi 4 órás legyen a foglalkoztatás. A kedvezmény a legfeljebb 90 ezer forintos bruttó keresetre számított járulék 50 százalékáig vehető figyelembe.

A kedvezmény utólag, a háromnegyed éves foglalkoztatást követően érvényesíthető. Az APEH által összesített igények szerint a Munkaerőpiaci Alap utalja át ennek összegét, tehát a társadalombiztosítási alapok bevétele nem csökken.

A törvény szerint a munkáltatót részarányosan, rövidebb időre akkor is megilleti a kedvezmény, ha a munkavállalónak felróható okból a háromnegyed évet megelőzően kell megszüntetni a foglalkoztatási jogviszonyt.

Ugyanilyen foglalkoztatási kötelezettségeket kell vállalni, s ilyen kedvezményt vehetnek igénybe azok a munkáltatók is, akik gyes, gyed, gyet, ápolási díj után alkalmaznak munkavállalókat.
A törvény külön rendelkezik az ösztöndíjasokról. Ebbe a kategóriába azok a pályakezdők tartoznak, akik 30 év alattiak, felsőfokú iskolájukat 2 éve fejezték be.

Számukra ösztöndíjként legalább a minimálbért kell fizetni háromnegyed éves vagy egy éves időtartamra, s önálló munkakörrel nem bízhatók meg. Foglalkoztatásuk célja, hogy a kijelölt szakmai segítő révén szakmai és munkatapasztalatra tegyenek szert. Ez a számukra kidolgozott egyéni program alapján történik, s az ösztöndíjas foglalkoztatás eredményeit a munkáltató ajánlólevélben foglalja össze. Ez ajánlás lehet más munkáltató részére.

Az ösztöndíjast alkalmazó munkáltatót is megilleti az 50 százalékos társadalombiztosítási kedvezmény azzal a különbséggel, hogy számára nem előírás a támogatott háromnegyed éves időszakot követő három hónapos támogatás nélküli foglalkoztatás.

Az ötven év feletti munkanélküliek foglalkoztatását kívánja ösztönözni a törvény azon rendelkezése, amely – a foglalkoztatási törvényt módosítva – előírja, hogy ebben az esetben a munkáltató társadalombiztosítási járulékkedvezménye nem lehet kevesebb 50 százaléknál, de elérheti a járulék teljes összegét is. A kedvezmény legfeljebb egy éves időtartamra szól. A társadalombiztosítási járulékokon kívül a kedvezmény az egészségügyi hozzájárulásra, a munkaadói szolidaritási járulékra is vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik