Üzleti tippek

Pest megye: 1,8 milliárd forint a foglalkoztatás támogatására

Jövőre az ideinél 150 millióval több, összesen 1,8 milliárd forint jut Pest megyében a foglalkoztatás támogatására – közölte a megyei munkaügyi központ helyettes vezetője kedden az MTI-vel.

Cseppentő László elmondta: a munkaerőpiaci alap juttatásaiból az idén 8.800-an részesülhettek a központ közreműködésével. A legnagyobb számban a munkahely megtartását célzó mintegy 300 féle képzésben vettek részt, különösen keresettek voltak az informatikai és a nyelvi tanfolyamok. Felértékelődött a targoncavezetői képzés is, a Budapest környékén megtelepedett raktárbázisok ugyanis nagy számban igénylik az ehhez értő embereket.

A terv szerint 2005-ben összesen 9.200-an részesülhetnek a különféle támogatásokból, ennek nagyobb részét továbbra is a képzés és a közhasznú foglalkoztatás kerete alkotja.

Várhatóan sikere lesz a már tavaly is meghirdetett, a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatásnak – húzta alá a szakember. Erre 30 millió forint jut, amelyből csaknem 100, elsősorban gyesről visszatérő kismama négyórás foglalkoztatásának támogatására ad a központ a munkaadóknak.

További 110 millió forintot a tartósan hátrányos helyzetűek komplex programjára különítenek el. Ebből a keretből a munkába állás esélyét növelik többféle képzés láncolatán át, amibe a humán és a szakmai képzés éppúgy beletartozik, mint az elhelyezkedés elősegítése – tette hozzá az intézmény helyettes vezetője.

Pest megye a jelenleg 3,8 százalékos munkanélküliségi rátával és 18 ezer munkanélkülivel a megyék között a legkedvezőbb helyen áll – húzta alá Cseppentő László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik