Üzleti tippek

Nőtt a nagyvállalati bizalmi-index

admin
admin

2004. 12. 28. 00:00

Az ECOSTAT „TOP-100 konjunktúra-indexe” 2004 decemberében 53 százalék, novemberhez képest kismértékben javult.

A novemberi konjunktura-index 52 százalék volt, amely az azt meglőző havi értéknél 2 százalékponttal volt alacsonyabb. A konjunktúra-indexek tendenciája januártól emelkedő, a második félévben a növekedés mérsékeltebb és kiegyensúlyozottabb a korábbinál.

A konjunktúra-indexek trendje ez évi csúcspontját szeptemberben érte el, a multinacionális vállalatok utolsó negyedévi üzleti várakozásai a korábbinál valamelyest mérsékeltebb derűlátást jeleznek.

A magyarországi nagyvállalatok a 2005 júniusáig szóló közepesen optimista előrejelzéseiket a nemzetközi konjunktúra mérséklődésére és a belföldi fogyasztás közepes ütemű bővülésére alapozzák. A TOP-100 vállalatok visszajelzése alapján a magyar gazdaság növekedési szerkezete jövőre is kedvező marad. A termelésnövelés lehetőségének megítélése optimistább a novemberinél, hat hónapon belül a cégek fele tevékenysége bővítésével számol. A fejlődést megjelölők kétharmada 5 százalék alatt, 20 százalékuk 5-10 százalék közötti, 13 százalékuk e feletti növekedést valószínűsít.

2005 első felében a hazai gazdasági folyamatokat – a világgazdasági tendenciával összhangban – várhatóan szerény ütemmérséklődés fogja jellemezni. A gyengülő külgazdasági kilátások hatására a GDP éves szinten mintegy 3,8 százalékkal emelkedik, továbbra is dinamikus marad.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.