Üzleti tippek

Sikeres évet zár az agráruim

Az ágazatot érintő értékesítési gondok ellenére a magyar mezőgazdaság jó évet zár 2004-ben. A próbaszámítások azt mutatják, hogy az ágazat adózás előtti eredménye várhatóan eléri majd a 70 milliárd forintot – mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Ez mint mondta, annál is nagyobb teljesítmény, mivel 2003-ban a magyar agrárium összességében 5 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A tavalyi 2003-as viszontagságos évet követően a 2004-es év rekordtermést hozott ugyan, ám ez a legtöbb gazdálkodó számára nehézségeket okozott. Megváltozott körülményekhez kellett 2004-ben alkalmazkodnia a magyar mezőgazdaságnak – tette hozzá. Az EU csatlakozás feltételeihez az ágazat szereplői nehézségekkel ugyan, de jórészt alkalmazkodni tudtak. Létrejöttek azok a mechanizmusok, amelyek nyomán a gazdálkodók igénybe vehetik az uniós támogatásokat, viszont az EU adminisztrációját még a kifizető ügynökségnek – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) – valamint a gazdálkodóknak is tanulniuk kell.

Az agrártárca irányítója aláhúzta: 2004. december elejéig a gazdálkodók mintegy 200 milliárd forintos támogatási összeget kaptak meg, és a 2004-es keretből még 2005. elején további, mintegy 90 milliárd forint nagyságú támogatáshoz jutnak.

Németh Imre elismerte, hogy az uniós, területalapú támogatások kifizetése fáziskésésben van, ám utalt arra, hogy ez nem a kifizető ügynökség, azaz az MVH hibája – mivel ezen a területen az unió által is elismerten sikerült behozni a korábban kilátástalannak tűnő lemaradást -, hanem az új uniós elszámolási rendszer nem teszi lehetővé a kifizetéseket.

Németh Imre külön is kitért arra, hogy az erős forint – a jelenlegi árfolyampolitika – nagy mértékben sújtja a magyar agrárgazdálkodókat. A miniszter szerint két és fél év alatt az erős magyar deviza miatt a forint-dollár relációban 30 százalékos árveszteséget szenvedtek el a magyar gazdák. A forint-euró árfolyam tekintetében az árfolyamveszteség nem volt olyan jelentős, mint a dollár viszonylatában, de itt is 10 milliárd forintokban mérhető a kár. Ezt a veszteséget hatékonyság-növeléssel a miniszter szerint már nem lehet kiegyenlíteni. 

A miniszter utalt ugyanakkor arra is, hogy 2004-ben igen nagy mértékű volt a magyar agrárium tekintetében az export-import olló nyílása. Azaz a Magyarországra beáramló import 30 százalékkal, a magyar agrárexport csak mintegy 10 százalékkal növekedett 2004-ben.

A minisztérium az uniós átállást 1 százalékkal kevesebb létszámmal hajtotta végre, mint ahányan az előző év végén a tárcánál dolgoztak. Emellett a minisztériumi és a háttérintézményi feladatok átszervezése 2005-ben is folytatódik, aminek eredményeként több, mint ezer embertől válnak meg a tárcánál – mint mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik