Üzleti tippek

Megjelent a TOP 100 legbefolyásosabb magyar

Akár közéleti barométernek is felfogható a Haszon Magazin ma megjelenő számában közölt toplista. A 100 legfontosabb magyart tartalmazó felsorolást pont egy évvel ezelőtt jelentette meg a lap, az azóta bekövetkezett – és a mostani „frissítésben” napvilágot látott – változások jól mutatják a hazai közéletre jellemző pezsgést.

V
oltak, akik frissen kerültek fel a legjobbak közé. Ismét a reflektorfénybe került az uniós pénzek elosztásáért felelős Baráth Etele és a 40 évesen a legnagyobb kormánypárt elnökévé avanzsáló Hiller István is, de új név a palettán például Bor Zsolt lézerfizikus, aki a szemsebészet és a szuperlátás célját szolgáló lézerek fejlesztésén munkálkodik.

T
alán ennél is érdekesebb a kiesők csapata. Az egy évvel ezelőtt még az ország meghatározó szemléletformálói között számon tartott Bolgár György ma már nincs a listán, az indoklás szerint a rádiós műsorvezető már csak egy kis tábort tud megszólítani. Szintén lekerült Gergényi Péter, aki – bár remek marketingmunkát végzett – nem tudta elérni a korrupció csökkenését. Minden bizonnyal az elmaradó eredmények miatt hiúsultak meg országos rendőrfőkapitányi ambíciói is. Hasonló sorsra jutott Medgyessy Péter ex-miniszterelnök is, de ugyanígy járt az elmúlt esztendőkben szinte médiaszemélyiséggé előlépett sztár-vállalkozó, Somody Imre is. Szabics Imre, a Vfb Stuttgart játékosa szintén letaszíttatott az Olümposzról: a focista az ígéretes kezdet után egyre ritkábban játszhat, és a hálót is ritkábban találja el.

A
neves zsűri – amelynek tagja többek között Jakupcsek Gabriella és Simon András televíziós személyiségek, valamint Kupa Mihály volt pénzügyminiszter is – további kategóriákban is hirdetett eredményt. A 25 reménység között jól megfér egymással a Megasztár tévéműsorban befutott Oláh Ibolya énekesnő és Kóka János gazdasági miniszter, míg a 25 legbefolyásosabb magyar között több, a nagy nyilvánosságot eddig inkább kerülő üzletember neve került a listára. Ilyen a Hír TV új tulajdonosai közül a volt Vegyépszer vezér Nagy Elek és Töröcskei István bankár.

A
legfontosabb külföldiek közt feltűnik az eddig a közszereplést tudatosan kerülő Rákosi L. Tamás, aki többek között az RTL Klub tévécsatorna egyik tulajdonosa, Rudnay János lobbista és Andreas Treichl is, aki az osztrák Erste Bank vezérigazgatójaként az elkövetkező években Csányi Sándor és az OTP legnagyobb kihívója lehet.

A
zsűri:
Czakó Borbála vezérigazgató (Ernst&Young)
Jakupcsek Gabriella műsorvezető (TV2)
Kupa Mihály közgazdász (ex-pénzügyminiszter)
Simon András újságíró (az MTV Este c. műsorának főszerkesztője)
Stipsitz Károly vállalkozó (a Haszon Magazin alapítója)
Tárkány Szűcs Attila igazgató (Microsoft)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik